Няма значение какво мислят българите за туристическото лого, казва маркетинг експерт

Няма никакво значение какво мислят българите за новото туристическо лого на България, защото стратегията за брандиране на страната ни като туристическа дестинация не е насочена към българските граждани. Това твърди в свое писмо до медиите председателят на Българската асоциация по маркетинг (БАМ) Веселин Благоев.

Според Благоев личната художествена преценка е хубаво нещо и е разбираемо, че когато професионални художници си казват мнението и то не се взема предвид, това е болезнено. Важно е обаче какво е мнението на потенциалните клиенти, подчертава председателят на БАМ.

Какво е мнението на тези клиенти – изследване на рекламна агенция „Публицис България” и агенция „Прагматика”, което е направено сред 2700 души в общо 11 държави (Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Великобритания, Швеция, Германия, Турция, Чехия и Китай), е показало, че анкетираните възприемат положително логото. Брандирането се прави за клиентите, а целта на логото е единствено да подпомогне разпознаването ни като дестинация на наситените с атрактивни предложения туристически пазари, от които искаме да увеличим туристическия поток към нашата страна.

Благоев изразява още и учудване защо спорът около логото не се е завъртял относно конкурентните проекти, а около художествения му изглед. Той се надява мнението му да не засегне българските художници и подчертава, че законите на туристическия бранш акцентират върху разпознаваемост, а не гледна точка за красота.

Припомняме, че конкурсът за нов туристически бранд на България предизвика много коментари и в крайна сметка беше даден на прокуратурата.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини