Искат оставката и на управителя на Здравната каса

На среща, в която са участвали Българският лекарски съюз, съсловни организации, пациентски и работодателски организации, както и Сдружението на общините, е взето решение да се иска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, съобщава агенция "Фокус”.

По думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов причините се крият в методиките и други нормативни документи, които Здравната каса е пуснала самостоятелно в края на 2012 г. и в началото на 2013 г.

Според организациите тези документи и методики водят до тежки рестрикции в здравното обслужване на населението.

Предложението е всички методики да бъдат премахнати, а нормативните документи да бъдат изтеглени. Това предполага да се работи по миналогодишните такива, защото няма кога да бъдат разработени нови.

Според Райчинов са изразени сериозни съмнения, че управителят на НЗОК и Надзорния съвет са в състояние да коригират нещата. Ето защо е необходимо д-р Пламен Цеков да подаде оставка.

Проблемите са основно в обслужването на пациентите, защото се отнемат основните права на пациентите, които са им дадени в Конституцията, твърди Райчинов. Според него става дума за правото за достъп, за избор, за свободно лечение, за гарантирано лечение на здравноосигурени лица.

Председателят на БЛС е категоричен, че, ако исканията не бъдат взети предвид, ще започнат протестни действия с решение на органите на Лекарския съюз, съгласувано с останалите организации.

"Лошото е, че при създадената от днес политическа обстановка нещата стават повече от трудни, тъй като управителят на касата се назначава от парламента, а по всичко изглежда, че парламент няма да има поне в следващите 2 месеца. Така че положението е малко безизходно”, заяви Райчинов.

Той твърди, че се надява, че Цеков ще проумее случващото се и ще осъзнае, че парите в Здравната каса принадлежат на хората, които ги внасят, а не на тези, които ги ползват.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини