До два шамара не е насилие, повече е проблем

18 сигнала за домашно насилие върху деца са отчели хасковските социални за 2012-та година. 6 от сигналите са били неоснователни, констатирали инспекторите. Спрямо 12 деца наистина е имало физически и психически тормоз. 5 деца са били изведени от домовете си и настанени в социални заведения, информира регионалния шеф на Агенция социално подпомагане Грета Иванова. 

Методът на „двата шамара“ не е насилие, коментира с усмивка г-жа Иванова, помолена да изясни критерия за „основателно“ и „неоснователно“. 

Тоест, ако вбесеният от постъпките родител шамароса отрочето си/ и евентуално още един път затвърждаване на знанията/ това се счита за вътрешна работа в семейството. Стига да не е системно, поясни Грета Иванова. Макар, допълни тя, никой няма да тръгне да отнема детето от родителите заради плесници. 

Ако обаче малкото яде солиден бой и той си личи, а ако към това се добавят и свидетелства на очевидци, тогава се задейства спешната процедура на социалните. „Хората ни са достатъчно опитни да преценят за какво става въпрос и дали трябва да правят анкети с роднини, съседи и др. хора“ категорична бе шефката. 

Тормоз/насилие се счита още и ако пияният баща бие майката пред детето. Очаквано, потърпевшите са повече момичета. Мнозинството от случаите са в семейства от малцинствата. 

Изведените заради насилие деца се допълват и от изненадващо високата бройка на дадените за осиновяване. Само през януари, цели 6 деца са били окончателно изоставени от родителите си и са вписани в регистъра за осиновяване. Иначе процедурата е безкрайно тромава. За да се обяви за осиновяване едно дете не е достатъчно майка му да го зареже в дом, а 6 месеца да не го потърси нито веднъж. При тази ситуация, социалните я уведомяват, че детето подлежи на осиновяване. Чакат я месец, уведомяват я пак и я чакат още 14 дни да се позаинтересува. Ако това стане, процедурата се преустановява. В 6 случая обаче родителите окончателно са забравили децата си и те ще чакат своите нови семейства.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини