Дежурни прокурори поемат изборите. Преглед на печата

Действията на служебното правителство и начинът, по който беше съставено, продължават да са сред най-широко отразяваните теми във всекидневниците.

„Ефективното усвояване на европейските средства е един от основните приоритети на служебното правителство, заяви премиерът Марин Райков по време на среща с европейския комисар Кристалина Георгиева.
Според Райков конкретен израз на тази политика е и назначаването на вицепремиер с ресор усвояване на европейските средства, съобщиха от правителствената пресслужба.
Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Европейската комисия по всички теми от взаимен интерес, както и решенията, взети на последното заседание на Европейския съвет.
Министър-председателят и еврокомисарят обърнаха специално внимание на проблемите във връзка с Третия пакет за либерализация на енергийния пазар на ЕС в страната ни." .- в. „Стандарт".

„Нашата цел е да организираме демократични и прозрачни избори. Няма съмнение и това е публично, че четирима от кабинета са заемали съответни функции в правителството на ГЕРБ, че аз съм заемал подобни функции в правителството на Иван Костов, бил съм посланик по времето на НДСВ, но моята ориентация е изцяло насочена към интересите на България. БСП нямат основание да се притесняват, вчера имах задълбочен и изненадващо добронамерен обмен със Сергей Станишев. Всяко становище за мен е интересно и важно, обясни Райков.
"Онова, което споделихме като очакване от служебния премиер и служебното правителство е да реабилитира усещането за държавност. След три години и седем месеца управление на Бойко Борисов това е най-големият дефицит в българското общество. Затова са тези протести и час по-скоро трябва да се нормализира политическият процес и държавата да се управлява от политици, които ще имат ясна представа накъде вървим, а не да се управлява чрез изграждане на медийния образ. Не искаме чистка в администрацията. Очакваме да се озаптят държавните служители, да ги предпази от изкушението по време на изборите да действат като партийни пропагандатори на ГЕРБ , защото тази грозна сцена я наблюдавахме по време на местните и президентските избори." - коментира лидерът на ДПС Лютви Местан." - в. „24 часа".

„Премиерът на служебното правителство Марин Райков никога не е бил гражданин на САЩ, макар че е роден във Вашингтон, каза пред журналисти днес в Министерския съвет Ивет Добромирова, шеф на пресслужбата на служебното правителство.
По думите й законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати.
Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ, където дипломат е баща му - Райко Николов." - в. „Труд".

„Указът, с който президентът Росен Плевнелиев назначи служебното правителство на Марин Райков, нарушава конституцията, обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според националистите проблемът е в това, че държавният глава е направил структурни промени в Министерския съвет, на каквито има право само парламентът. Става въпрос за създаването на поста министър за развитие на електронното правителство, както и за определянето на трима вицепремиери. "За дейността на министъра за развитие на електронното правителство няма нормативна уредба, няма права и задължения. Новото служебно правителство не може да му определи функциите, защото няма това право", обясни юристът и бивш депутат от "Атака" Огнян Стоичков. Националистите ще се оплачат на националния омбудсман Константин Пенчев и очакват от него да сезира Конституционния съд.
С тезата на националистите не е съгласен бившият член на КС Георги Марков. "Има тълкувателно решение №20 на КС от 1992 г., според което президентът не е обвързан с предишната структура на правителството. Той може да я променя и дори да създава изцяло нова", коментира Марков пред "Сега".
По-късно и президентството излезе със съобщение, че с назначаването на министър за развитие на електронното правителство не се създава ново министерство. "Назначаването на министър без портфейл, т.е. без ведомство и административна структура, не представлява структурна промяна. Въпросът за изграждането на електронното правителство е въпрос на реализиране на политика", уточняват от "Дондуков" 1." - в. „Сега".

„Президентът на Републиката е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията и с практиката на Конституционния съд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разпространеното становище на Администрацията на Президента е по повод публични изявления на Волен Сидеров, лидер на Атака.
От "Дондуков" 2 поясняват, че Тълкувателно решение № 20 от 1992 г. на Конституционния съд допуска при формирането на служебното правителство да се променя и структурата на служебното правителство.
В решението си Конституционният съд приема, че „съгласно чл. 84, т. 7 от Конституцията промените и структурата на Министерския съвет се правят от Народното събрание по предложение на министър-председателя. Така е в случая на министър-председател и Министерския съвет, избрани от Народното събрание. Когато президентът назначава служебно правителство, той не е ограничен от Конституцията да определя неговата структура, още повече, че предвид особеностите, присъщи на този кабинет, президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично..." - в. „Стандарт".

Наближаващите парламентарни избори също са сред темите на всекидневниците.

„Използването на специални разузнавателни средства по време на предстоящите избори през май за разследване на престъпления, свързани с изборите,  ще става само по досъдебни производства и само по искания на наблюдаващите прокурори по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).
Това стана ясно при подписването на съвместна заповед между главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Петя Първанова и председателя на ДАНС Константин Казаков, с която се определят всички необходими мерки за законността при провеждането на изборите.  Подобен документ се подписва преди провеждането на всички избори и с него се уреждат взаимодействието между институциите.
Националното междуведомствено звено ще се ръководи от заместник главния прокурор Ася Петрова.
В изборния ден и в двата дни преди датата на вота ще има дежурни прокурори, които да разглеждат сигналите, свързани с изборния процес. Те ще трябва да се произнасят в рамките на 24 часа по жалбите и сигналите, които са получили. С новата организация ще бъдем по-успешни, убеден е главният секретар на МВР Калин Георгиев, който също ще подпише указания към структурите на МВР за координацията и взаимодействието с ДАНС и прокуратурата преди и по време на изборите..." - в. „Дневник".

„Заместник-главният прокурор Ася Петрова, която се прочу с работата си по делото срещу бандата за поръчкови убийства "Килърите" в Шумен, ще съблюдава за законността на парламентарните избори.
Петрова оглави националното междуведомствено звено, в което участват прокуратурата, ДАНС и МВР. То ще следи за честността на вота и ще се бори срещу купуването на гласове. Това стана ясно при подписването на съвместна заповед между главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Петя Първанова и председателя на ДАНС Константин Казаков, с която се определят всички необходими мерки за законността при провеждането на изборите..." - в. „24 часа".

„ГЕРБ се стреми да си осигури служебна победа на предстоящите парламентарни избори, като постави на всички възлови за вота позиции приближени на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сред тях са зам.-главният прокурор Ася Петрова, главният секретар на МВР Калин Георгиев и шефът на ДАНС Константин Казаков. Картината се допълва от шефа на държавната фирма "Информационно обслужване" Михаил Константинов, който открито обяви, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройната коалиция, той ще се бори срещу връщането й с всички средства. Въпреки недопустимата му необективност служебният премиер Марин Райков все още не е уволнил Константинов...
Ася Петрова стана известна като шеф на окръжната прокуратура в Шумен и наблюдаващ прокурор по делото срещу групата "Килърите". В това си качество тя бе многократно хвалена от Цветанов...
Главният секретар на МВР Калин Георгиев и шефът на ДАНС също бяха назначени по времето на ГЕРБ и с протекциите на Цветанов...
Но фона на полицейско-прокурорския екип служебният премиер Марин Райков обяви, че ще мисли дали да уволни директора на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. Три партии вече се обявиха за това. След среща с премиера лидерът на ДПС Лютви Местан припомни изказването на Константинов, че ако алтернативната на ГЕРБ е тройната коалиция, ще стори всичко необходимо това да не се случи. Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че до него е достигнала информация, че не само Константинов, но и други служители на фирмата са натоварени със задачата да изкривят изборния резултат. Преди няколко дни лидерът на БСП Сергей Станишев също заяви, че Константинов трябва да бъде сменен..." - в. „Сега".

Вестниците във вторник съобщават също, че Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир.

„Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г., съобщи официалният сайт на Светия синод. Предложението е направено от зам.-ръководителя на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ Лъчезар Тошев, който има право да издига кандидатури.
Като мотив е посочен 70-годишнината от спасяването на евреите в България, която се навършва тази година. От Църквата отбелязват, че те са единствената духовна институция в държава съюзник на Хитлер по време на Втората световна война, която е извършила подобен акт. Оттам припомнят, че за отмяна на решението за депортирането на евреите са били и 43 депутати от 25-то Народно събрание, както и 21 интелектуалци. Натежало е и крайното решение на цар Борис III.
"Но инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е не друг, а Българската православна църква. Нейните архиереи - величавият екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил (сетнешен патриарх Български), както и целият Св. Синод играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите", пише в съобщението..." - в. „Дневник".

„Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г., съобщи официалният сайт на Светия синод.
През тази година България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи...
Нейните архиереи - екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил, както и целият Св. Синод на БПЦ играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се е предвиждала дискриминация на евреите.
Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция...
Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври тази година..." - в. „24 часа".

Делата, свързани с Евелин Банев-Брендо, също са сред темите на всекидневниците.

„Софийски градски съд отложи делото срещу Евелин Банев-Брендо, за екстрадицията му в Румъния, тъй като Италия не върна Брендо в България.
Италианските власти са информирали СГС, че е невъзможно Банев да бъде върнат у нас за днешното съдебно заседание. Не е получен отговор от Румъния по повод питането на съда за уточняване на разноските по транспортирането на Евелин Банев, няма и отговор от Евроджърст по повод изясняването на казуса.
Съдът посочи, че ще бъде изискана повече информация от румънските власти и ще бъде изпратено запитване до Брендо дали желае да участва в съдебното заседание във връзка с европейската заповед за арест..." - в. "24 часа".

„Софийският градски съд (СГС) ще решава през април, дали Евелин Банев (Брендо), да бъде предаден  на румънските власти. До тогава трябва да бъде събрана още информация по искането на Румъния за екстрадирането на Евелин Банев там.
Днес съдът отложи делото за 26 април и представи писмо, получено от МВР, което информира, че според властите в Милано е невъзможно предаването на Брендо за днешното съдебно заседание. Той няма да може да бъде на разположение на българския съд до края на юли 2013 г. Освен това все още няма отговор и от Румъния по въпросите на СГС от март за това кой ще поеме разноските за транспортирането на обвиняемия от Италия до България и след това до Румъния.
Евелин Банев беше задържан през месец май 2012г. в Созопол, в рамките на операция "Кокаинови крале".
В Италия Евелин Банев е подсъдим като част от организирана престъпна група за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Срещу него има повдигнати обвинения и за пране на пари, спечелени от дрога и прехвърлени в швейцарски банки. В началото на месец март, БНТ съобщи, че присъдата на Евелин Банев и останалите  подсъдими по процеса "Кокаинови крале" в Италия могат да станат ясни до месец..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини