Руснаците не искат Путин за 4-ти мандат

Много голяма част от руските граждани не искат Владимир Путин да се кандидатира отново за президент през 2018 година, когато приключва третият му мандат, показва ново изследване.

55 на сто от руснаците искат напълно нов лидер, а 22 на сто заявили, че биха предпочели Путин да бъде преизбран на поста за още един мандат, показва изследване на независимия център Левада. Миналата година анкета показа, че 17 на сто от руснаците искат Путин да управлява страната до 2024 г.

Само 8 на сто от анкетираните заявили, че биха предпочели премиерът Дмитрий Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г., да поеме отново юздите на държавата, показва анкетата. Макар одобрението за Путин все още да е високо (64% през февруари според допитване на Левада), руското общество е уморено от дългогодишния си лидер и има силно желание за ново лице, независимо от идеологическата позиция на новия президент, съобщи Алексей Гражданкин, заместник директор на центъра Левада пред вестник "Ведомости".

Путин е най-популярен (32%) в списъка от потенциални кандидати, които гласоподавателите биха избрали, ако изборите бяха утре, показа изследване на центъра Левада от февруари. Само 36 на сто от руснаците, които подкрепиха Путин миналата година, биха искали той да остане във властта за още шест години, заяви Гражданкин.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини