Иво Димов: Четири фирми искат да запорират сметките на димитровградската болница

Кметът Иво Димов смята, че темата за МБАЛ трябва да бъде над политическите страсти

Докладната на съветника Юлиян Семерджиев с резултата от конкурса за шеф на МБАЛ "Св.Екатерина", проведен през седмицата, не попада в дневния ред на предстоящата на 25 април сесия на Общинския съвет.

Това съобщи пред журналисти тази сутрин кметът Иво Димов. Той посочи, че Семерджиев като председател на комисията за конкурса е внесъл записката в Общинския съвет още вчера. Градоначалникът смята, че така темата за димитровградското здравно заведение пак се политизира и някой има личен интерес от фалита на МБАЛ.

Съветниците са тези, които имат последната дума при избора на управител на здравното заведение след като са ясни резуртатите от конкурса. Припомняме, че първи в надпреварата е свързаният с болница "Токуда" д-р Християн Стойков, втори в класирането остана сегашният началник д-р Здравко Наков.

"Болницата е в много тежко състояние, тя е почти в несъстоятелност и колко повече се бавят нещата, толкова повече има реална възможност тя да фалира", каза Димов.

Той посочи член от Наредба №9 за възлагане управлението на общински лечебни заведения, където е записано, че предложеното от комисията класиране трябва да бъде утвърдено на първото след конкурса заседание на Общинския съвет.

Димов съобщи още, че до момента е успял да откаже от намерението им да блокират сметките на болницата четири фирми. Допълни, че е другият кандидат - д-р Християн Стойков е получил лична покана от него да се заеме с управлението на местната болница, тъй като притежава специалност по здравен мениджмънт. Кметът е на мнение, че именно мениджър е нужен, за да изведе МБАЛ "Св.Екатерина" от тежкото състояние.

Темата за МБАЛ "Св.Екатерина" отново бе повод за пресконференция

Градоначалникът предположи, че политическите маневри по отношение на болницата може да се дължат на нечий интерес за приватизация на лечебното заведение. Бе категоричен, че не може да си позволи МБАЛ да фалира по време на неговия мандат.

"От началото на моя мандат се опитвам да стабилизирам болницата и тя да излезе от кризата, в която се намира", каза Димов. Той напомни, че от началото на годината нищо не е направено за подобряване състоянието на МБАЛ, не е свикван нито веднъж Медицински съвет, а също и създадения миналата зима експертен съвет по проблемите на болницата. Нищо не се прави и по договора подписан с УМБАЛ -Ст.Загора през декември 2011 г. за обмен на специалисти и пациенти, каза Димов.

Пресконференция по същата тема ще даде утре шефът на ОбС Стефан Димитров.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини