Опозиционните партии наемат австрийци за паралелно преброяване на вота

БСП, ДСБ, "Атака", ДПС и Движение "България на гражданите" възнамеряват да подпишат споразумение за съвместни действия по паралелно преброяване на резултатите от изборите. Самото преброяване ще бъде извършено от австрийска фирма.

Партиите са потвърдили пред в. "Сега" информацията, разпространена от "Медиапул", че ще наемат австрийска фирма, която ще брои паралелно резултатите от вота.

Австрийците ще броят успоредно с "Информационно обслужване" в нощта след изборите, защото опозицията има сериозни опасения за купуване на цели секционни и районни избирателни комисии, подмяна на протоколи и бюлетини.

Опозиционните партии ще наемат вероятно зала в София, в която ще пристигат протоколите от всяка секционна комисия. Засега не е ясна цената на офертата, нито други детайли.
Споразумението за съвместни действия се очаква да бъде подписано след великденските празници, като в него ще се уточнят и параметрите на финансирането на инициативата от страна на участващите партии.

Опозиционните партии смятат да покрият страната със свои застъпници, като всяка партия ще отговаря за конкретен регион.

Инициативата е на БСП, пише "Сега".

"Подробностите ще станат известни след празниците", коментира шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев. Той уточни, че цената, която ще се плати на австрийската фирма, ще е много по-ниска от тази в офертата на "Информационно обслужване" от 1 687 896 лв. с ДДС.

"Имаме доверие на себе си", така Методиев отговори на въпрос не е ли странно тъмносините да се доверят на основния си опонент БСП.

Бойко Борисов:

„Станишев бил поръчал австрийска фирма, която да идва да брои изборите, защото щели да бъдат нечестни. Понеже уважавам австрийските фирми, ги моля да вземат кадрите от всички площади в България, да преброят хората и да видят че резултатите ще бъдат категорично в полза на ГЕРБ.

Това, че всички са срещу нас, означава, че или сме много лоши, или сме най-добрите от всички, заяви Бойко Борисов на предизборна проява в Ямбол, съобщиха и от пресцентъра на партията.


Коментарът на проф. Константинов

"Резултатите на австрийската фирма, която паралелно ще преброява гласовете и тези на ЦИК няма как да се разминат. Тъй като се предполага, че те ще работят с едни и същи документи. Австрийската фирма няма да може да коригира грешните протоколи. Така, че може да има незначителни разлики", коментира пред БНР проф. Михаил Константинов, който напусна шефския пост в борда на "Ихформационно обслужване", но остана негов член.

Той обясни, че след като се напишат протоколите, нищо не може да се промени. Затова основното внимание на всички - на изборната администрация и на партиите, трябва да бъде в това да се преброят коректно гласовете в секциите и да се направят протоколи, които съотватстват точно на народния вот.

"Точността, с която българската изборна машина обработва резултатите е чудовищна. В момента тече конкурсът за написване на код за софтуера на преброяването. Около датата на изборите ще съобщим кой код печели", добави Константинов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини