Превозвачи: 4-дневна блокада, ако не се вземат мерки

Ще блокираме границата с Турция на Капитан Андреево за 4 дни, ако българското правителство не вземе мерки за разрешаване на проблема ни, заканиха се българските превозвачи, които тази сутрин блокираха ГКПП. Петдесетина тежки машини на български транспортни фирми са блокирали граничния пункт. Към този час опашката от камиони и автобуси пред пункта вече наброява около 500 машини и се е проточила на десетина километра. Леките автомобили обаче преминават безпрепятствено границата, предаде репортер на Haskovo.net, който се намира на мястото на протеста.

Българските превозвачи протестират срещу действията на турските власти, които умишлено задържат тировете им на Капъкуле. По думите им техните камиони престояват по няколко дни на турския пункт без причина.

Превозвачите разпространиха и писмо от турското транспортно министерство до митническите им пунктове. В него се разпорежда да бъде извършван пълен преглед на българските камиони, проверка на товара и технически преглед на автомобилите. „Търси се и най-малката нередност, тировете остават с дни на турския митнически пункт. Така изоставаме от графиците за доставка. Много фирми вече отказват услугите ни и на практика турската страна ни изхвърля от бизнеса“, поясниха български превозвачи. Някои от тях пък подхвърлиха, че им се иска и рушвет.

На ГКПП по обяд пристигна министърът на транспорта Кристиян Кръстев. Там е и служебния премиер Марин Райков, който по програма днес трябва да открие участък от жп линията. Все още не са ясни резултатите от преговорите на превозвачите с тях. Но представителите на фирмите са категорични, че не ако не получат подкрепа, са готови да удължат блокадата с 4 денонощия.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини