Паралелното преброяване и прогнозите - онлайн в реално време

Паралелното преброяване, което се извършва от SORA е изцяло достъпно на сайтаhttp://fairelections-bulgaria.blogspot.com/.  Между 22:00 и 24:00 часа в изборната нощ там ще излезе и първата статистически обоснована прогноза за окончателния резултат.

Паралелното преброяване на резултатите обхваща всичките над 11 900 секции. Всички прогнози, анализи и данни ще бъдат публикувани на интернет страницата на SORA. За максимална прозрачност ще има линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии. По този начин всеки може да провери резултатите в собствената си секция или община и дори да бъде свали сканиран PDF файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия.

Освен паралелното преброяване, SORA ще направят и прогнози на резултатите и статистически анализи. Прогнозите ще бъдат на базата на резултатите от 600 от общо 11 900 секции и прогнозните резултати ще се публикуват след като са готови резултатите от тези 600 секции.

Първата прогноза на SORA се очаква да бъде публикувана онлайн между 22:00 - 24:00 часа българско време на адрес http://fairelections-bulgaria.blogspot.com/.

За разлика от екзит половете, прогнозата се основава на официалните окончателни резултати от извадка от избирателните секции. Първата прогноза ще бъде изчислена веднага щом са готови 200 резултата от тази извадка. Статистическият марж на грешка в този момент ще бъде +/- 1,5 процентни пункта. 

Данните, предоставени в прогнозата, са:
- Процентни пункта за партия
- Места в Народното събрание
- Сравнение с парламентарните избори през 2009 г.
- Общ процент действителни гласове / недействителни гласове (прогноза)
- Преброени гласове и преброени секции при съставянето на прогнозата

SORA ще коментира прогнозата тази вечер в Националния дворец на кулурата (НДК).

Прогнозата е статистическа прогноза на КРАЙНИЯ резултат. Затова е неизбежно тя да се различава от всички междинни/текущи резултати от преброяването, които може да бъдат публикувани преди окончателният резултат да е готов.

До паралелно преброяване от външен преброител се стигна, след като пет партии подписаха споразумение. SORA е австрийският Институт за публични изследвания и консултации.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини