Химическата гимназия с нов проект - "Училище за живота"

Нов проект започна да реализира Химическата

Open EDU 2013 – Училище за живота” – така се нарича последната инициатива, свързана с практическата насоченост на образованието и насърчаване на гражданската активност на учениците. Тя се провежда под патронажа на заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова в партньорство с образователното министерство, БАН, Българската агенция за инвестиции и др.

Проектът се осъществява в периода 7 – 24 май, като целта е организации и доброволци от сферите на бизнеса, науката, изкуството и спорта ще се превърнат в учители за един час.

От област Хасково в “Open EDU 2013 – Училище за живота” участват само фирма “Дерони” и ПГХХТ “Проф. д-р Асен Златаров” – Димитровград, като единствената професионална гимназия, в която се обучават лаборант-технолози в ХВП.

Три групи от по 12 ученици започнаха своето едночасово пребиваване във фабриката на фирмата в гр. Хасково. Първата група, съставена от ученици от различни специалности, се срещна с един от управителите и собственици на фирмата – Иван Парадов, който им разказа за всичко, свързано с развитието и производството.

Учениците получиха отговор и на любопитните за тях въпроси за името на фирмата, за избора на предлагани продукти, за избора на работници и т.н.

След това те имаха възможност да разгледат само някои от цеховете, тъй като в този вид производство хигиенните изисквания са много големи и достъпът е твърде ограничен.

Втората група ученици, съставена от две специалности – “Автоматизация на непрекъснати производства” и “Електронна търговия” – имаше възможност да разговаря с директора на консервната фабриката в Хасково – Ст. Иванов, с Петя Василева – Ръководител развитие и изследване, и Марияна Токова – Маркетинг и реклама, като обсъжданите въпроси бяха свързани изключително с приложението на двете специалности във фирмата и въобще на пазара на труда.

На третата група, само от специалност “Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства”, предстои днес да осъществи посещението си, като разговорът ще бъде насочен към технологията на производство на различните продукти, осъществяването на контрола, както и разглеждане на някои цехове и лаборатории.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини