Димитровград се отказва от реализирането на залесителен проект

Проектът, върнат от Общината е свързан с възстановяване на крайречните гори

Димитровград се отказва от проект по европейска програма на стойност 1 664 000 лв. заради опасения от налагане на санкции, съобщи кметът Иво Димов. Той ще внесе на сесия след седмица докладна за прекратяване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

Проектът се казва "Възстановяване и опазване на крайречните гори – местообитания от европейско консервационно значение на територията на община Димитровград" е по оперативна програма "Околна среда", като договорът е подписан на 17 януари 2012 г.

Причината - не е изготвен задължителният хидроложки доклад още при кандидатстването, което е станало в предходния мандат. По-късно е направен доклад и предаден в общината, но се оказва, че от плана за залесяване трябва да отпаднат участъци с обща площ над 192 дка.

"Тези земи попадат в обхвата на 3 моста и ако не се съобразим с тази препоръка, съществува опасност от пропадане основите на мостовете и от наводнения", поясни Димов.

След среща с представители на програмата става ясно, че удължаването срока на проекта е недопустимо и общината ще трябва да възстановява пари, а разходите ѝ няма да бъдат покрити.Димов е на мнение, че загубите от отказа за жителите на града и общината няма да са големи, тъй като проекта не касае пряко хората.

В последната година и половина местната администрация е била санкционирана по други два проекта за общо 500 000 лв., каза още градоначалникът. Казус има и по разработката, касаеща изграждането на водопровод по десния бряг на река Марица, която е на стойност близо 13 000 000 лв.

"От 5 фирми, закупили тръжната документация за участие в обществената поръчка, се е явил само един консорциум. Ако управляващият орган счете, че в този случай има нередност, санкциите започват от 25% от общата сума", каза кметът. Администрацията умува дали да прекрати и този договор, или да продължи изпълнението му само с една фирма.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини