Марио Заека призна, че е убил Мирослава от Перник

25-годишният Марио Любенов-Заека, обвинен за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, направи пълни самопризнания пред Окръжния съд.

Днес там тръгна делото за смъртта на момичето. Любенов потвърди истинността на фактите и доказателствата в обвинителния акт, предаде БТА.

След като призна вината си, Любенов поиска от съда процесът да се гледа по съкратената процедура и искането му беше уважено. По тази причина всички 93-ма свидетели и 20 вещи лица няма да бъдат разпитвани.

Съдът няма да събира нови доказателства и е възможно делото да приключи дори още днес, предаде БНР.

Прокуратура първо поиска доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода. Заради присъда по друго дело, постановена след убийството, обаче обвинението настоя двете да бъдат събрани и така настоя за общо 25 години лишаване от свобода.

Пръв за убийството на Мирослава призна другият заподозрян - Стойчо Стоев-Чочо, който показа къде се намира трупът й. Тялото беше намерено на 12 януари миналата година в землището на с. Планиница.

По-късно Чочо се самоуби в дома си при странни обстоятелства, докато служители на ГДБОП извършваха оглед. 

Прокуратурата обаче поиска показанията на Стоев да бъдат приети за установени от съда, защото са издържали проверката за достоверност.

Според обвинението Заека и Чочо са похитили Мирослава на 7 ноември 2011 година, докато се прибирала вкъщи след тренировка. Те я убили още същата вечер, като Любенов я удушил с предварително подготвено стоманено въже, а Стоев упражнил физическа сила, за да го улесни.

Двамата извършили отвличането, за да получат откуп от 250 000 евро от приятеля на сестрата Елеонора - Борислав Чолев. Те го планирали още от лятото, но през август не могли да го направят заради лятната ваканция.

Отвличането било ускорено от затрудненото финансово състояние на двамата, особено на Чочо, който получил съобщение за публична продан на две семейни жилища, която започвала от 12 ноември.

На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава, в което се иска откуп от 250 000 евро. Техническа експертиза е установила и файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен. То обаче не могло да се осъществи.

По-късно със Стоев решили да отвлекат Борислав Чолев. Той обаче имал много непредвидимо поведение и затова се спрели на Мирослава. Тя била най-подходяща за жертва, защото имала точен график на движение.

Само преди няколко дни в интервю за bTV  Заека отрече да има нещо общо с убийството и заяви, че дори не е познавал Мирослава. По повод експертизата, която доказа, че не страда от шизофрения, както твърдеше, Любенов заяви, че диагнозата му е била поставена още преди изчезването на момичето след инцидент.

Според защитата на Заека не може да се направи еднозначен извод, че той е извършител на отвличането и убийството.

Адвокатите на родителите на Мирослава пък пледираха съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото обществото се нуждае от справедливост. Човешкият живот е зачеркнат с лека ръка, с безмилостна жестокост, заявиха те.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини