Иво Димов: Меричлери не е забравен, почваме водопровода през август

Кметът Иво Димов коментира след сесията до къде е стигнало разрешаването на проблема с питейната вода на Меричлери и Великан

От началото на месец август ще започне реалното изграждане на първият етап на водопровода до Меричлери, който обхваща разстоянието между Димитровград и кв.Черноконево. Това съощи кметът Иво Димов пред Dimitrovgrad.bgvesti.net след края на днешната сесия на Общинския съвет.

Миналият понеделник е било издадено разрешителното за строеж на фирмата, спечелила изграждането на първия етап. Остава само РДНСК- Хасково да го утвърди, което ще се случи в рамките на 14 дни, каза още кметът.

"На фирма "Водоканал проект" ние възложихме прединвестиционно проучване на втория етап на проекта, който е от кв.Черноконево до Меричлери.

На базата на това проучване ще се реши дали да бъде изграден водопровод или да се прави пречиствателна станция". То се е забавило заради грешки и неясноти в проектирането на водопровода за втория етап, поясни още Димов.

За тази цел Общината ще отдели сумата от 15 000 лв. "Специалистите са достатъчно компетентни, те са правили и мастер плановете на Южен централен район", каза още кметът.

След като анализа бъде готов, ще се събере Експертен съвет, който окончателно ще реши дали ще се изгражда водопровод или пречиствателно съоръжение.

Градоначалникът се опасява, че ако трябва да бъде правено съоръжение, за каквото настояват меричлерци, то то ще е "на сляпо", защото ще е първото такова в България.

Кметът заяви още, че няма къде да бъде изхвърлян отпадъка от арсен, който ще остане след пречистването, защото няма депо и нужната техника. Освен това, с пречиствателното съоръжение съдържанието на арсен във водата се намаля в допустими граници, а не изчезва, кактото решение предлага водопровода.

Припомняме, че през миналата междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет даде за първия етап от проекта 1 448 363 лв. Още 1 409 637 лева за втория бяха отпуснати в края на февруари тази година. Към момента е избрана фирмата изпълнител за първия етап.

На среща през пролетта меричлерци се обявиха против изграждането на водопровод и поискаха да се прави пречиствателно съоръжение. Пак тогава бе свикан и специален експертен съвет, на който бе решено да се изготви прединвестиционно проучване.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини