МВР ликвидира БМВ. Преглед на печата

Европейските средства, отпускани на България са сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

„Предвидените средства по почти всички оперативните програми, които ще бъдат отпуснати на България от ЕК за следващия програмен период, са по-малко в сравнение с тези за сегашния период. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.
Правителството одобри днес проект за споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014-2020 година. Вицепремиерът отбеляза обаче, че съзнателно все още не се представят данните от сегашния и от предстоящия програмен период, за да няма сравнение от типа - "кой, кога, колко и къде е сгрешил".
"Очакваме отговори и коментари", отбеляза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и уточни, че окончателната оценка на ЕК ще бъде получена най-вероятно през октомври.
Тя обясни, че проектът за споразумение е насочен към развитие на земеделието, образованието и социалните групи. По думите на Златанова ключов приоритет е и електронното управление, като според нея по този начин ще се предвидят инвестиции, които ще подпомогнат бизнеса чрез намаление на административната тежест...
Според предварителното разпределение на европейските средства повече пари ще има за "Конкурентоспособност" и административната "Добро управление", 1 млрд. лв ще са за наука и образование..." - в. „Капитал"..

„Науката, образованието, малките и средните предприятия се очертават като големите печеливши при разпределението на парите от Европейския съюз за 2014-2020 г. Те ще получат повече средства за сметка на администрацията и регионалното развитие, при които еврофинансирането ще бъде сериозно намалено през следващите седем години. Това стана ясно от одобрения вчера от правителството проект на споразумение с ЕС, очертаващо помощта от еврофондовете през следващия програмен период. Досега имаше само предварителна информация за намеренията на кабинета, които, както "Сега" писа, надхвърляха значително наличния за България ресурс.
С 50 млн. евро се увеличават средствата по новата програма за бизнеса "Иновации и конкурентоспособност" спрямо първоначалните разчети на правителството. По нея се предвижда еврофинасиране за над 1.037 млрд. евро. Над 105 млн. евро повече ще получи и новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Предвидените европари по програмата са 508.04 млн. евро. Увеличението на парите за наука ще е за сметка на новата програма "Добро управление", която ще обедини сегашните "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Нейният бюджет е намален от 460.6 млн. евро на 356 млн. евро.
"Икономиката е двигателят на всичко. Твърдата политическа воля на правителството е да има програма за наука и образование за интелигентен растеж. Трябва да се обосновем добре, че имаме капацитет да управляваме една такава програма", заяви вицепремиерът Зинаида Златанова, която представи разчетите след заседанието на кабинета. Именно липсата на административен капацитет обаче е основният аргумент на Брюксел засега да погледне негативно на лансираната от София нова оперативна програма. ЕК смята още, че тя се припокрива с други - "Иновации и конкурентоспособност" и "Човешки ресурси", вместо да насочва средства към подобрение на качеството на образование. Вчера стана ясно, че кабинетът ще опита да отговори на критиките с назначаването на нов зам.-министър на образованието, който ще е с ресор "Еврофондове". Очаква се това да стане другата седмица..." - в. „Сега".

Предстоящото закриване на фирми на МВР също е сред темите на печатните издания.

„МВР ще ликвидира три от търговските си дружества, стана ясно от изявление на вътрешния министър Цветлин Йовчев, цитиран от "Медиапул".
Това са - основният дарител на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), строителната "Проинвекс" и дружеството "Радиоелектронни системи" (РЕС). За подобни действия преди време намекна и един от заместниците на Йовчев - Васил Маринов.
"Взехме решение за ликвидация, а не за приватизация, за да не ни обвинят, че искаме да ги дадем на наши хора, обясни министър Йовчев.
Тезата на Цветлин Йовчев, че ликвидацията се прави само с цел да няма "подозрения" към ръководството на министерството звучи неубедително. Видно от финансовия отчет за миналата година БМВ ЕООД има 17 млн. лв. приходи и 1.8 млн. лв. печалба за 2012 г. Дружеството има и активи (под формата на имоти, машини и оборудване) за 7 млн. лв.
При ливкидация ще се извадят задълженията на фирмата (около 900 хил. лв.), а останалите активи ще отидат при собственика под формата на ликвидационен дял. Това означава, че МВР ще стане собственик на различно оборудване и имоти, в т.ч. конгресен център в София и хотел край Варна.
Тези активи, предвид заявките на управляващите сигурно ще бъдат разпродадени, а основаният бизнес на БМВ - изработката на регистрационни табели ще отиде в частна фирма. При това положение "подозренията" за които Йовчев говори ще останат - веднъж при кой ще отиде бизнеса и още веднъж - кой ще вземе активите на ликвидираната фирма..." - в. „Дневник".

„До края на годината МВР ще е приключило със своите четири търговски фирми - охранителната СОД, БМВ, РЕС и строителната "Проинвекс", съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.
Два са предложените от експертите варианта - ликвидация на дружествата или приватизация, разказа министърът. Според него правилният избор било търговските дружества да бъдат закрити...
При ликвидация на четирите компании бюджетът няма да загуби приходите, които биха постъпили от приватизацията, категоричен бе вътрешният министър. Активите на компаниите - сгради, автомобили, техника ще бъдат продадени на търгове и така ще осигурят постъпления за държавата, обясни той.
Едни от най-големите приходи се очаква да постъпят от продажбата на активите на най-печелившото дружество на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). То притежава четиризвезден хотел на Златни пясъци и клуб-ресторант за бизнес срещи в столицата.
Служителите от СОД, охранителната фирма на МВР, няма да бъдат съкращавани при ликвидацията, заяви още Йовчев. Те ще бъдат пренасочени към охрана на обекти на МВР като складове, полицейски управления и т.н..." -  в. „24 часа".

Всекидневниците информират и за предстоящи съкращения в здравната система.

„10% съкращение няма да засегне лекарите, медицински кадри и всички занимаващи се с лечебна дейност. То е само и единствено в контекста на политическото решение за съкращаване броя на администрацията. Това каза в интервю за БНР министърът на здравеопазването Таня Андреева.
„През последните четири години в държавната администрация са назначени повече от 10 хил. човека", допълни министър Андреева..." - в. „24 часа".

„Министърът на здравеопазването направи уточнение, че става дума само за администрацията и не може да каже колко точно души ще бъдат съкратени.
На въпрос - има ли излишни администратори в системата, тя отговори, че „има и че системата не е работила по-лошо, отколкото сега". Прави впечатление, че това раздуване на администрацията - 10 хил. новоназначени за четири години е твърде много..." - в. „Труд".

„Ново напрежение в здравната система предизвика ресорното министерство вчера с искане за 10% съкращения в държавни болници и учреждения. От ведомството настояват здравните шефове да предложат орязване на персонал както в административни структури като районни здравни инспекции и агенции, където това е оправдано, така и на щатове в спешната и психиатричната помощ и в кръвните центрове въпреки огромния недостиг на кадри там и липсата на звена в цели региони в страната. Ще се съкращава и персоналът на домовете за бебета.
Писмото беше разпространено от здравния синдикат на КНСБ, откъдето изразиха притеснение, че намаляването на екипите на спешна помощ и броя на работещите в другите лечебни и здравни заведения ще влоши качеството на медицинска помощ в държавата. От здравното министерство опитаха да се оправдаят, че искането е за съкращения само в общата администрация на болниците и структурите и че става въпрос за събиране на информация за незаети щатове, а комисия след това ще решава къде реално да се оптимизира персоналът и с колко.
Нареждането до шефовете обаче е за предложения за общи съкращения, става ясно от писмото. "Представената информация следва да съдържа конкретни предложения за съкращаване на общата щатна численост приблизително с 10%", пише в него. Това включва не само администрацията, но и специализирания персонал. Дори да става въпрос за орязване само на незаети щатове, в кризисните сектори това пак ще доведе до проблеми, тъй като в спешната помощ например няма да могат да се назначават нови кадри, когато има желаещи да работят там. От КНСБ настояват искането да бъде изтеглено, тъй като съкращенията не са обсъдени в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, а и предложенията трябва да се дадат само за два дни - от 20 до 22 август..." - в. „Сега".

Акцията, при която паметникът на съветската армия осъмна в розово като знак на извинение за потушаването на Пражката пролет, също е сред темите на всекидневниците в четвъртък.

„Паметникът на Съветската армия за пореден път осъмна боядисан вчера. Войниците от Съветската армия бяха обагрени в розово.
Този път обаче имаше ясно послание - текст на чешки език: Bulharsko se omlouva (България се извинява). Над него на български пишеше ИЗВИНЕТЕСЕБЕ - сленг, който протестиращите срещу кабинета "Орешарски" използват през последните два месеца.
Офанзивата срещу паметника е във връзка с навършването на 45 години от Пражката пролет. България се извинява на Чехия", написа във фейсбук блогърът Асен Генов. Той публикува и интервю с един от авторите на оцветяването.
"Не. Не съм направил нищо лошо. Това не е криминално деяние, това е акт на извинение, макар и много закъснял. Това е единственият начин, по който в момента може да се привлече вниманието на обществото към бруталното погазване на свободата и истината в българското общество. Това е единственият начин да изкрещиш чувствата и болката си", казва анонимният автор. Появи се и нов хаштаг #ПСА. "Няма как да не се съглася в днешния ден с подобно послание, но мисля, че мястото му не е на паметници, които са част от художественото наследство на града", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова..." - в. „Труд".

„Ново превъплъщение претърпя паметникът на Съветската армия в столицата. Този път войниците станаха розови. Bulharsko se omlouva!, гласи надписът под тях. Веднага до посланието на чешки е преводът "България се извинява!".
"Имам информация, че 10 човека са извършили това нещо в два часа през нощта". Това съобщи зам.-областният управител на София Андрей Георгиев пред "Стандарт". "Ако някой е гледал камерите, би уведомил СДВР и щяха да бъдат заловени", коментира още той.
Нелепият вид на паметника, известен като Шпагин, стресна отиващите на работа столичани в сряда сутринта. За броени минути той стана атракция номер 1 в София. Обиколи социалните мрежи и събра стотици жители и гости на столицата пред монумента...
"Вандали", възмущаваха се насядали на сянка по пейките отстрани. С недоумение те се питаха какъв е смисълът от нещо подобно и се чудеха колко ли пари ще трябва да се хвърлят за почистването.
"Не схващат значението на този акт", контрираха привърженици на пребоядисването. Причината за избора на розово е аналогия с боядисания в същия цвят танк, за който се твърдеше, че е първият съветски, влязъл в тогавашната Чехословакия. Това се случи през 1991 година, а авторът бе небезизвестният художник Давид Черни..." - в. „Стандарт".

„Започнало е почистване на паметника на съветската армия, съобщават очевидци на акцията във "Фейсбук". Според информациите след полунощ работници вече мият розовата боя и надписите, с които в акция на неизвестни автори България се извини на Чехия за събитията от 21 август 1968 г.
В профила си в социалната мрежа, антиправителствената информационна служба NOрешарски пише, че според момчетата, които чистят, измиването е финансирано от Форум "България - Русия". Засега няма официална информация дали те са го организирали.
По-рано в сряда областният управител на София Росен Малинов обясни, че почистването ще бъде извършено от доброволци. Той уточни, че вече е дадено тридневно разрешение за измиването и че то ще започне в четвъртък. На въпрос на "Дневник" дали това ще стане още през нощта, както преди две години, Малинов възкликна: "Само политически некрофили извършват действия през нощта, както тези, които са боядисали паметника".... - в. „Дневник".

Вестниците продължават да следят и антиправителствените протести, които този път отдадоха почит на Пражката пролет.

„69-ият антиправителствен протест мина под знака на Пражката пролет и паметта за събитията от преди 45 години.
Няколкостотин души шестваха от Министерски съвет покрай Народното събрание до посолствата на Чешката република и Словакия на бул. "Янко Сакъзов".  Протестиращите запазиха минута мълчание пред чешкото посолство, след това скандираха "Извинявайте!"... - в. „Стандарт".

Протестиращите за 69-и ден поред срещу правителството на Пламен Орешарски тази вечер промениха традиционния си маршрут. След като достигнаха сградата на Народното събрание, те минаха покрай храма "Александър Невски", паметника на Васил Левски и стигнаха до посолството на Чехия, което е в началото на бул. "Янко Сакъзов". Там те клекнаха за минута в мълчание.
Днес се навършват 45 години от потушаването на протестите в Прага през 1968 г., в които е участвала и България.
След като се изправиха, протестиращите викаха срещу сградата "Извинявайте". След това те се отправиха към Паметника на съветската армия. По пътя част от протестиращите носеха розов хартиен танк.
При паметника се чуха различни призиви: "Оставка", "Извинявайте", "Окупатори". Някои от участниците в протеста останаха при паметника, част от фигурите по който тази сутрин осъмнаха боядисани в розов цвят. Протестиращите започнаха да се разотиват..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини