Сър Боб Гелдоф: До 2030 година човечеството може да измре

Астронавтът Гон Гаран (вляво) с Боб Гелдоф (в средата) и Ричард Брансън (вдясно) на откриването на One Young World. На церемонията присъстваше и бившият секретар на ООН Кофи Анан.

Поради климатичните промени човечеството може да не доживее до 2030 г. Тази мрачна прогноза на рокаджията Боб Гелдоф беше отправена на среща с млади природозащитници в Йоханесбург, съобщава в. "Дейли Стар".

Сър Боб /61/ призова световната общност да се обърне още сега към проблема, да не отлага мерките за решаването му, тъй като може да стане необратимо късно. Освен това Гелдоф коментира, че "следващата война няма бъде Първа световна или Втора световна, тя ще бъде последната война". Музикантът е широко известен с опитите си да помогне за решаване на проблема с глада в Африка - още през октомври 1984 г. реализира проекта "Знаят ли и те, че е Коледа?" /средствата бяха за гладуващите в Етиопия/, а през следващата 1985 г. се състоя спектакълът Live Aid /едновременно на стадионите Уембли и Джон Кенеди във Филаделфия/.

Въпреки апокалиптичните предупреждения за опасността от глобалното затопляне, изказвани от някои учени, през септември стана известно, че миналата година в арктическите райони е налице по-скоро тенденция към глобално застудяване. То е довело до увеличаване с 60% на ледената покривка около Северния полюс през миналата година. През 2007 г. напр. проф. Вйеслав Масловски от Океанографския институт в Монтерей, Калифорния, твърдеше, че през 3013 г. ледената шапка ще е напълно изчезнала. Неговите заключения, основаващи се на компютърно моделиране на процесите, бяха подкрепени и от проф. Питър Уейдхемс от университета в Кеймбридж.

В името на борбата срещу глобалното затопляне бяха инвестирани десетки милиарди долари и бяха предприети драстични мерки за ограничаване на вредните емисии, предизвикващи т. нар. парников ефект.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини