Профилактиката на остеопорозата подминава Димитровград

Прегледи за наличие на остеопороза последно имаше в Димитровград през януари т.г.

Тазгодишната кампания за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетните заболявания е на път да подмине Димитровград.

Днес от Регионалната здравна инспекция в Хасково обявиха, че през октомври в областния център ще се проведат поредица от мероприятия за профилактика на заболяването, свързано с чупливите кости при жените.

Със съдействието на асоциация "Жени без остеопороза" са предвидени беседи, информационни кампании и измерване на костната плътност на желаещите.

Датата е 23 октомври, а мястото РЗИ-Хасково. Срещу 5 лв. всеки желаещ може да провери състоянието на своята костна система.

От асоциацията поясниха пред Dimitrovgrad.bgvesti.net, че към момента не се плануват прегледи за остеопороза в Димитровград.

Такива се проведоха за последно тук през януари тази година. През лятото на 2012-та също имаше кампания за димитровградчанки, в която се включиха над 55 жени.

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, което води до намаляне на костната плътност и структурни изменения на костите. В резултат те стават податливи на чупливост и други изменения.

То засяга предимно жените на възраст над 45 години, но може да се появи по-рано или в резултат на различни болести - диабет, базедова болест, артрит и др.  

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини