Костов се заема с рисковете пред страната

В страната ни вече 5 години няма устойчиво развитие. БВП е под стойността от 2008.

Това заяви Иван Костов, откривайки лаборатория по управление на рисковете в НБУ, оглавявана от него.
Ние сме в демографска криза, която, по думите на бившия премиер и екслидер на ДСБ, поставя под риск социалната и пенсионна система.
Далече сме от електронизация на услугите, нямаме единна електронна система на данъчни и митнически системи.

50% от българите са заплашени от бедност, изтъкна още Иван Костов. Разпада се солидарността, каза той и обясни, че 2 милиона души не си плащат здравните вноски.

Организираната престъпност е силна и стана тансгранична, посочи Костов и обясни, че босове на организирани престъпни групи биват съдени в чужбина, но не и у нас.

Бившият лидер на тъмносините подчерта, че страната ни сега е подложена на бежански наплив заради кризата в Сирия. Освен това, по думите на Иван Костов, България е зависима от енергийните източници на Русия.

Науката ни изостава от предните класации според него, а голяма част от завършилите напускат страната ни. В обществото ни се насажда омраза и ксенофобия, смята Иван Костов.

Пред студентите и гостите, сред които депутати и лично вътрешният министър Цветлин Йовчев, Иван Костов увери, че амбицията на лабораторията е да изпълнява международни стандарти за управление на риска.

Според него голяма част от родния бизнес, изпаднал в несъстоятелност, е фалирал, защото не е успял да управлява риска си.

16 доклада и 15 междинни анализа планира да подготви лабораторията. Поне 4 доклада ще има за рисковете пред сигурността. Ще има доклади за доверие в институциите, за политическата констелация, да демографските рискове, както и за кризата в енергетиката.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев предупреди, че предизвикателство пред лабораторията ще бъде събирането на информация.
Второто предизвикателство според мен ще е дефиниране на националния интерес, изтъкна той.

По думите на Йовчев няма как да се избяга от политиката, каквато амбиция си поставя лабораторията.

Той поздрави инициаторите за поетото предизвикателство и подчерта, че ще има тактически ползи от проекта.

Вицепремиерът взе думата, представяйки се „Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи". Студент в залата допълни на висок глас „в оставка".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини