Здравната комисия каза ”не” на пушенето в заведение

Здравната парламентарна комисия очаквано отхвърли предложенията за отмяната на пълната забрана за пушене в закрити помещения.

Законопроектът, внесен от Спас Панчев (БСП) и група народни представители, бе отхвърлен със 7 "за", 10 – "против" и 1 - въздържал се.

Днешното решение на здравната комисия бе очаквано. Нейният председател д-р Нигяр Джафер (ДПС) се беше обявила срещу премахване на забраната, здравният министър д-р Таня Андреева - също.

Вчера икономическата парламентарна комисия одобри пушенето в заведения.

Очаква се промените в Закона за здравето да бъдат гласувани в пленарна зала през следващата седмица. Водещ ще бъде докладът на здравната комисия.

От БСП и ДПС заявиха, че народните им представители ще гласуват по съвест. Депутатите от ГЕРБ са категорично против отпадането на забраната.

Ако промените бъдат одобрени от парламента, в ресторантите ще се възстановят обособените помещения за пушачи и непушачи. Собствениците сами ще определят колко големи да са залите. Ако заведенията им са по-малки от 70 квадратни метра, те ще решават дали в тях ще се пуши или не.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини