Предричат катастрофа на здравната система до седмици

Без актуализация на бюджета на здравната каса до няколко седмици системата ще катастрофира. Това предупреждение направиха пациентски организации на пресконференция в БТА.

Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев алармира, че в проекта на бюджет 2014 за здравеопазване са заложени едва 2.368 млрд. лева - толкова, колкото и за тази година.
До момента НЗОК се движи със 161 милиона лева недостиг, а ако бюджетът за догодина се приеме в този му вид, през 2014 г. ни очаква дефицит от 322 милиона лева.

Хасърджиев изрази възмущението си от това, че всяка година държавата плаща една и съща сума за здравни осигуровки, сякаш у нас не се раждат нови деца и броят на пенсионерите не расте.

По думите му голямата несправедливост в родната ни здравна система е, че 34% от гражданите са на трудов договор и се осигуряват сами със средно по 60 лева месечно, а държавата плаща здравни осигуровки на 54% от българите на минимален праг от близо 20 лева на месец, вместо на реалните им доходи.

В тези 54% процента освен децата до 18 години, пенсионерите и безработните обаче влизат и всички държавни служители, служители в съдебната система и военнослужещи, които са с доходи, даващи възможност да се осигуряват сами и то на много по-висок праг. Това трябва да се случи, за да има повече пари в здравеопазването.

Всяко правителство до момента лъже, че плаща осигуровките на 4 милиона българи, недоволен е Хасърджиев. По думите му, в Румъния, с която постоянно се сравняваме, държавата дава близо 30% повече пари годишно на глава от населението. По този показател не сме европейци, а се нареждаме до Казахстан и Киргизстан, заяви Хасърджиев.

Той предрече, че от 2014 или 2015 година над 50% от парите в сектора ще идват от джоба на българина. Да не ни лъжат, че в някой бюджет здравето е приоритет, обяви председателят на Националната пациентска организация.

Той поиска да знае как премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов смятат да вдигат икономическия растеж, след като населението става все по-старо и все по-болно.

Иван Димитров, който е представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК, разкри, че рано тази сутрин на извънредно заседание на Съвета се е запознал със становище от здравния министър Таня Андреева до управителя на Касата Румяна Тодорова. В това становище се казва, че занапред управителят на Касата и Надзорният съвет няма да имат правото да искат актуализация на бюджета.
Тази стъпка може да бъде предприемана само и единствено по инициатива на Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите, оплака се Димитров.

Той заяви, че предлага за един ден през идващия месец всички медици да спрат да работят с изключение на спешната помощ, за да притиснат държавата да спре да бъде некоректен платец.
Стана ясно, че пациентските организации ще застанат категорично зад всеки организиран лекарски протест и ще се присъединят към него.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини