Номинираната за "Човек на годината" Светлана: Не се чувствам удоволетворена!

Димитровградчанката Светлана Атанасова е номинирана за втори път в класацията "Човек на годината"

Димитровградчанката Светлана Атанасова, която е председател на националната асоциация "Муковисцидоза" е номинирана в класацията "Човек на годината". В инициативата на Българския хелзински комитет Светлана участва за втори път, през 2010 година, заедно с още една жена бе класирана на второ място.

Номинацията е заради усилията й да подобри живота на страдащите от муковизцидоза. Светлана има 17-годишна дъщеря, страдаща от рядката болест. От вчера стартира и Европейската седмица на болните от муковисцидоза. Световния ден на това заболяване се отбелязва на 21 ноември.

Около 204 случая има регистрирани в страната по данни на асоциацията, разказа пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Светлана. Нейните усилия в момента са насочени към създаване на национален регистър на хората с това заболяване.

В средата на октомври асоциацията спечели на последна инстанция делото, с което съдът потвърди дискриминацията на пациентите с муковисцидоза у нас и предписа на държавата да инициира изработването на стандарти за самостоятелна клинична пътека за заболяването. Към момента такава няма.

Има създадена и работна група към Здравното министерство, която е изработила и внесла редица предложения, подобряващи живота на страдащите от тази болест.

Самата Светлана разказа, че е благодарна за номинацията в класацията "Човек на годината", направена от столичен журналист, но не се чувства удоволетворена от свършената работа до момента.

"Реално докато не видя, че поне един пациент е почувствал подобрение в грижите за състоянието си, за мен наградата няма значение", добави председателят на Асоциация "Муковисцидоза".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини