Илиана Раева: Правим партия, защото няма друг начин да променим положението

На политическата сцена у нас се появява още един играч, който ще участва във всички обществени процеси, ще се бори за правата на гражданите, за незабавни реформи и не на последно място за предсрочни парламентарни избори. Името на този играч е политическа партия "Обединена България", като названието крие в себе си нуждата от обединение на всички сили в посока на добрия път за страната ни.

Заканата за незаменимо вече участие на "Обединена България" отправи на специална пресконференция лично нейният председател небезизвестната Илиана Раева. Превъплътена в ролята на политик "златното момиче" на България изброи дълъг списък от задачите, които си е поставила с една единствена цел - подобряване на живота на българите.

Характеристиката на "Обединена България" е следната - либерал-демократична политическа партия с дясна ориентация, която е създадена за всички граждани, а нейното лице е обърнато към Европа. Партията се изправя за момента сама на политическата сцена, тъй като по думите на Илиана Раева на този етап нито една партия не отговаря на условията да работи единствено в името на хората и развитието на страната ни.

Все пак ако "Обединена България" срещне друга политическа формация, която да отговаря ясно и съвестно на тези изисквания, е готова на коалиция. Раева и нейната партия искат още да бъдат и говорител на гражданите. Не на последно място "Обединена България" ще води битка с псевдодемокрацията, която бушува в момента у нас, и ще търси отговори на въпроса - "Защо се стигна до тук?". 

Интересно е, че партията на Илиана Раева не се разграничава от основното искане на всички опозиционни партии или не парламентарно представени формации, а именно свикване на предсрочни избори. "Обединена България" открива единствено в тази стъпка начина за успокояване на общественото напрежение. Новият политически играч обаче има по-конкретно предложение - изборите да бъдат "две в едно" през май 2014, когато по график са и изборите за Европейски парламент.

Все пак "Обединена България" дава "глътка въздух" и още дни на сегашното правителство на Пламен Орешарски, за които обаче парламентът и кабинетът трябва да платят със съществени промени в Изборния кодекс, в Закона за политическите партии и в избирателната система като цяло. 

Като политик Илиана Раева и нейната партия искат въвежданена смесена избирателна система, създаване на условия за електронно гласуване, намаляване на 4%-ва бариера за влизане в Народното събрание, както и промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация с цел премахване на т.нар "мъртви души" в избирателните списъци. Предложените промени няма да пропуснат и Централната избирателна комисия, като "Обединена България" настоява за деполитизиране на ЦИК.

Макар, че "Обединена България" също е от семейството на партиите, членовете й настояват за "многократно намаляване на държавните субсидии за политическите партии". 

Цял списък с промени във всеки един сектор е подготвила вече новата политическа партия. Като спортист Илиана Раева и хората й желаят увеличаване на броя на часовете по физическо възпитание в училище и връщането на предмета в университетите, както и възстановяване на държавните спортни училища и спортните школи на регионален принцип.

Сред останалите предложения за реформи са например създаването на стратегия за развитие на българската енергетика, както и такава за училищното образование; разпускане на Българския енергиен холдинг (БЕХ); намаляване на административните данъци; даване на повече правомощия и сила на местните власти; гарантиране на достъп до образование за всички; атака срещу НЗОК с цел разбиване на монопола, както и подкрепа на бедните български семейства и програми за повишаване на заетостта. 

Без дори да е попитана Илиана Раева се зарече, че нейната партия "Обединена България" ще се финансира единствено в рамките на закона, защото той трябва да стои над всичко.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини