Коледно чудо: Десетки дариха кръв, спасяват живот

Иван Бакърджиев бе един от първите, които легнаха на кушетката за да дарят кръв


Коледният дух явно зарази хасковлии, които напълно безвъзмездно се втурнаха да даряват кръвта си след отчаяния апел на хасковската МБАЛ за възстановяване на изчерпаните наличности от животворната течност. Положението бе толкова критично, че имаше реална опасност Хасковско да остане без кръв за празниците. Час след началото на днешния ден вече 5 души бяха минали през Кръвопреливния център, за да дарят липсващата А + група. Специално за да попълни хронично липсващите отрицателни групи от Димитровград бе дошъл 47-годишният Петко Жеков. Човекът вече дарявал кръв през тази година, но тъкмо изтекли минимално необходимите 6 месеца за възстановяване, решил да даде пак от своята A отрицателна. Всъщност в центъра не връщат от никоя кръвна група, защото днес може да липсва А, а утре Б или нулева, обясни началникът на Центъра за трансфузионна хематология д-р Балина Бозова. Другата критична липса към момента е 0 отрицателна. Кампанията по доброволно кръводаряване продължава до края на днешния ден.

Тя вече пожъна огромен успех в Димитровград, където се проведе в понеделник. Цели 18 души легнали на кушетките. Случаят е направо безпрецедентен, защото напоследък хората склоняват да дават кръв само ако е застрашен животът на техен близък.

В отговор на призива в Haskovo.net от 13-ти декември, в кръвопреливния център дойде и управителят на картинг-пистата Иван Бакърджиев. Нещо повече, той бе довел и баща си, който е от същата дефицитна А положителна. 64-годишният Марин Бакърджиев повече от 30 пъти е бил кръводарител, още от далечните си армейски години като кадрови офицер в армията. Що се отнася до Иван, той бе избрал оригинален начин да стимулира дарителската акция. Автомобилният пилот обеща бонус 40 км със състезателен карт за всеки, дошъл да дари порцията от 400 мл кръв. Идеята дошла заради наскоро празнувания 39-ти рожден ден. Толкова са и дарените безплатни обиколки по дългата 1.1 км картинг писта.

Бонусът ще може да бъде оползотворен от април нататък, когато времето се стопли, уточни Иван докато лягаше на кушетката. Включил се лично заради битието си на спортист, които според него са физически най-подготвените кръводарители. А и духът на спорта изисквал равен старт за всички. Който вече ще е възможен за нуждаещите се от кръв по празниците.

Г.Христов

До него бе баща му Марин
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини