Кметове на две общини издирват магическо сборище

Скалните ниши на Кован кая, под които трябвало да заседават магьосничките


Кметовете на общините Стамболово и Маджарово в област Хасково днес обърнаха общините си да търсят вещици и магьосници, във връзка с обявеното за днес магическо сборище в местността Кован Кая. По плъзнала информация в публичното пространство, на Игнажден в свещената местност Кован Кая трябвало да се съберат стотици врачки, гадателки и заклинателки от цялата страна. Конгресът трябвало да отлюспи фалшивите от истинските врачки, защото преди време в интернет се появил списък със 100 гадателки, нарочени за мошенички, обясни Стоянка Митева от Димитровград. Накрая се оказа, че конгрес ще има, но друг път, уж на втори май следващата година.

Още преди да стане ясно това, кметовете на съседните Маджорово и Стамболово организираха мащабно разузнаване. Оказало се, че един от заместник кметовете на Стамболово имал къщи за гости в района. Той лично разучил какво става, но не открил нищо. Кметът на Маджарово Милко Армутлиев пък си наруши отпуската, за да огледа лично терена. Дори разпитал в друг близък до Кован кая хотел на голяма хасковска фирма. Предполагал, че врачките все някъде трябва да спят. Казали му, естествено, че няма никой. Нямало никого и в самите скални ниши, които всъщност са остатъци от скални погребения на древните траки/според някои, на населението отпреди тях/.

Кметовете приеха новината за предстоящия магически конгрес идната година с чувство за хумор и любопитство. В Маджарово даже нямало баячка, камо ми гадателка, а в Стамболово имало една, известна уж в цяла България.

Г.Христов

Местостта "Кован кая" край Маджарово
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини