Турция пратила нелегално в Иран злато за 2 милиарда долара

Риза Сараф с жена си Ебру Гюндеш

Турция платила за вноса на петрол от Иран със златни кюлчета за 2 милиарда долара, пише в. "Сънди телеграф".

В дъното на незаконния трафик стои иранският бизнесмен от азерски произход Реза Зараб, арестуван при започналото на 17 декември разследване за корупция. Той е едва 29-годишен, има турско гражданство и е приел турското име Риза Сараф. Женен е за известната турска поппевица Ебру Гюндеш.

Далаверата била извършена през август 2012 г. Тогава в резултат на международните санкции Иран бил лишен от достъп до международната система за парични трансфери SWIFT.

По тази причина Анкара не можела да плати на Техеран в долари или евро, а само в турски лири, които били неизползваеми в ислямската република. Сараф изработил алтернативна схема и кюлчетата отлетели с няколко полета за Дубай, разпределени в ръчния багаж на негови хора. Бизнесменът е близък с бившия твърдолинеен ирански президент Махмуд Ахмадинеджад.

В незаконния трансфер е замесена и турската държавна банка Халкбанк, чийто изпълнителен директор Сюлейман Аслан също бе арестуван за корупция. Освен това тя помагала и на Индия да купува ирански петрол по схема, подобна на турската.

От Халкбанк твърдят, че са търгували с Иран съвсем законно. В дома на Аслан в Истанбул обаче били открити евро, долари и лири на обща стойност 4,5 милиона евро, скрити в кутии за обувки.

Смята се, че Сараф раздал на висши турски функционери подкупи за 70 милиона долара. Бизнесменът пратил свой човек в Швейцария, за да купи луксозен часовник "Филип Патек" за 350 000 долара, който да подари на подалия оставка заради арестите министър на икономиката Зафер Чаглаян. 

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини