Заместник-министърът на вътрешните работи: МВР е източвано и от спортни клубове

Васил Маринов е роден на 5 октомври 1965 г. в София. Завършил е Висшия институт на МВР през 1990 г. От 2004 до 2008 г. е представител на Национална служба „Сигурност“-МВР в делегацията на България към НАТО и офицер за връзка към служба „Сигурност“ на НАТО.През 2008-2009 г. е шеф на дирекциите „Противодействие на корупцията“ и „Икономическа и финансова сигурност“ в ДАНС, а от 2009 до 2012 г. - задграничен представител на агенцията в Белгия. До май т.г. е секретар по отбрана и сигурност на президента.

- Г-н Маринов, одитът на Сметната палата от 4 декември м.г. разкри скандални практики в МВР. Как така цели спортни комплекси, разположени на хиляди квадратни метра площ, са били отдавани за ползване без пари? За безхаберие ли става въпрос или за корупция по високите етажи на властта?

- Дали има престъпление, ще каже прокуратурата. Това, което ние установихме, е, че навремето е бил подписан договор за съвместна дейност между МВР и спортен клуб „Левски“. По силата на този договор те ползват спортни имоти на министерството. Оказа се, че наеми не са плащани. Същевременно МВР е внасяло милиони левове за такса битови отпадъци. Ще ви дам няколко примера. За стадион „Георги Аспарухов“ от 2002 до 2013 г. няма платен нито лев за наем. За този период обаче МВР е внесло 1,472 милиона лева такси за отпадъци. Нормално е ползвателят на имота да възстанови поне тази сума на МВР. Но не! Същото е и с плувен комплекс „Спартак“. От 2003 до 2010 г. ведомството е дало 429 261 лева за тези такси. Спортен клуб „Левски“ нито е плащал наем, нито е възстановявал тези пари. Само от тези два имота МВР е на загуба с близо 2 млн. лв. от внесените суми за битови отпадъци. Да не говорим за пропуснатите ползи от наеми.

- А за останалите спортни имоти?

- За последните 10 г. за стадион „Раковски“ наем също не е плащан, а МВР е внесло 270 000 лв. такси, които не са възстановени. Единствените средства в последните години, които са постъпили във ведомството, са по два договора, сключени със сдружение „Футзал“ и тенис клуб „Славия Бомел“. За периода 2012-2013 г. първата фирма е платила 7150 лв. наем за ползваната от нея бетонова настилка с площ 1645 кв. м. А „Славия Бомел“ е платила 28 580 лв. наем за три тенис корта.

- При проверката сте попаднали и на случаи, когато наемателят дава имота на трето лице.

- Да. Един от тези случаи е за стадион „Георги Аспарухов“, където част от имота е даден за построяването на супермаркет.

- Какви загуби търпи МВР от това, че не са плащани наеми?

- Това ще стане ясно след края на проверката.

- Чия е отговорността?

- Надяваме се да се изясни. Но тук констатираме един системен проблем. Изтичат договори и на практика няма кой да контролира започването на процедура по подновяването им. Така възникна и проблемът с „Български пощи“. Договорът изтече, а процедурата по обществената поръчка още не бе стартирана. Ако ние бяхме продължили да плащаме за услугата, щяхме да влезем в нарушение. Това ни принуди да възложим на районните инспектори да разнасят служебната кореспонденция.

Само от два спортни имота МВР е на загуба с 2 млн. лв.

- Докъде стигна проверката за дейността на полицейския СОД? Оказа се, че службата е била в услуга на частната охранителна фирма „Стронг“?

- Не само станалата вече известна фирма „Стронг“ е ползвала услугите на министерството. Засякохме още над 50 фирми, сключили 701 договора за охрана на 1150 обекта.

- Кои са другите фирми?

- Оказа се, че това е много широко разпространена практика за източване на министерството. Сред дружествата с най-много сключени договори са „СОТ“ ЕООД. Тя е имала 363 контракта за охрана на 489 обекта. Фирма ФОРС ДЕЛТА е имала 138 договора за 143 обекта. С много сключени договори са също „БОДУ“ ЕООД, „3S СОТ“, „ВИП секюрити“ и др. Станалата известна вече фирма „Стронг“ е имала договори за охрана на 54 обекта в осем области. Не знаем обаче колко са обектите в София - един или хиляда!

- Каква е схемата за източването на държавни пари?

- Схемата е следната: вие имате охранителна фирма и сключвате договори с клиенти за охрана със сигнално-охранителна техника на частни домове. Същевременно обаче не поддържате персонал, нямате автомобили. Имате само една стая с няколко телефона и оператор. Разходите ви са сведени до минимум. Подписвате договор с фирмата на МВР за охранителна дейност (б. р. - полицейския СОД). После вие вземате приходите от абонаментната такса на клиентите си, а ако случайно се задейства алармата в пазения обект, от централата на фирмата изпращат сигнала до МВР и наш патрул реагира. За тази услуга „Стронг“ е плащала на МВР по 15 лв. на сигнал. Направете си сметка, ако трябва да поддържате 10 автомобила и имате 100 души персонал, колко големи разходи ще имате?! Всичко това частните фирми са си го спестявали и печалбата им е била за сметка на МВР. Така е ставало източването.

- И другите фирми ли са плащали на МВР само по 15 лв. на сигнал?

- Не мога да кажа още. На 9 декември бе разпоредена проверка, която ще приключи в края на януари.

- МВР се освобождава и от 4-те си търговски дружества. Фирма БМВ, която правеше регистрационните табели на колите, отива в транспортното министерство. Какво ще правите със строителната си фирма „Проинвекс“, срещу която се водят дела за платени, но непостроени от нея жилища?

- В края на 90-те години „Проинвекс“ е трябвало да предостави 350 готови жилища в 10 блока. В момента всички апартаменти са предадени на собствениците им. Има само 3 неприключили дела. Така че фирмата не оставя тежко наследство. Ръководството на МВР обаче иска да преустанови търговската дейност във ведомството. Най-лесният начин това да стане е, ако има държавна структура, която да поеме фирмите на МВР. „Проинвекс“ няма да бъде закрита. Тя ще бъде прехвърлена към друго ведомство, както и БМВ - то отива в транспортното министерство. В БМВ бяха констатирани много нарушения, заради което преди няколко дни е сменен управителят на фирмата Симеон Денисивков. Новият директор е Владимир Балкански. Единствено фирма РЕС ще бъде закрита. А полицейският СОД ще обслужва само служебните обекти.

През 2014 г. България ще получи над 10,5 млн. евро извънредна помощ за бежанците

- Ще липсват ли милионите дарения от БМВ?

- От 4 юли м.г. министър Йовчев е забранил всички дарения. За първите 6 месеца даренията са 3,3 млн. лв. Тоест на фона на общия бюджет от 1 милиард това е 0,3%. В интерес на истината най-голям дарител са били общините, които са давали гориво. Не съм убеден обаче, че българските граждани, които плащат местни данъци и такси, са съгласни техните средства да бъдат давани на полицията, при положение че има огромен бюджет. Въпросът е тези пари да бъдат правилно разпределени.

- Овладяхте ли кризата с бежанците? Какви са следващите стъпки?

- На 19 декември имахме заседание на Националния оперативен щаб, за да видим къде сме стигнали с плана по овладяване на кризата.През декември през зелена граница са влезли 290 лица. За сравнение през ноември са влезли 1600, а през октомври - 3600. Това ни дава глътка въздух. До края на март сме си поставили за цел да свалим под 100 души на месец влизащите. Така че по този показател се развиваме добре. Оттук нататък нашите усилия ще бъдат насочени към подобряването на условията, в които живеят тези лица. Защото ние в кратки срокове трябваше да увеличим драстично легловия капацитет. Това не ни позволяваше да изпълняваме всичките изисквания на европейските директиви за минимални условия за прием. Сега подобряваме битовите условия, нямаме хора на палатки.

- Ще търсим ли експертна помощ от Върховния комисариат за бежанците при разработването на програми за интеграция на бежанците?

- Да. Това, което трябва да правим, е да работим по отношение на интеграцията на хората. Получавайки статут, те трябва да напуснат центровете на агенцията за бежанците и трябва някъде да живеят, с нещо да се препитават. За да получат работа, те трябва да знаят езика ни. Търсим съдействието на общините на първо място да ги настанят. При 264 общини, всяка ако вземе по 10 души и ги настани в общински жилища, това са 2640 души, на които ще им бъде даден шанс да си стъпят на краката. Не всички ще имат необходимост от такава подкрепа, има хора със средства. Над 4500 души са на външен адрес, което значи, че те имат пари да си плащат наем. Но интеграцията на лицата, търсещи закрила, е следващото предизвикателство, което трябва да решим в кратки срокове.

- Какви пари ще получи България през 2014 г. за бежанците?

- Първоначално бе предвидено за 2014-2020 г. по фонд „Убежища и бежанци“ да бъдат предоставени 10 млн. евро. От тях през идната година трябваше да постъпят около 700 000 евро. Благодарение на активната комуникация на правителството обаче стана така, че само през 2014 г. ще получим над 10,5 млн. евро за овладяване на кризата. В това число влизат 8,6 млн. евро извънредна помощ по европейски програми и 3,5 млн. долара от Върховния комисариат за бежанците към ООН. Близо 1 млн. евро получихме помощ от Чехия. Холандия също възнамерява да ни подпомогне, както и други страни от ЕС.

Ваня ГЕОРГИЕВА

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини