500 милиона за регионите. Преглед на печата

Вестниците в четвъртък съобщават за разпределените от правителството средства за развитие на регионите.

„Министерският съвет одобри днес разпределението на 500-те млн. лв., заложени в публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". 
"Капитал Daily"  напомня, че разпределението на парите се обявява 11 дни след сформирането на междуведомствения съвет, който трябваше да оцени начинанията. От съобщението на правителствената пресслужба се разбира, че общините са представили 1100 предложения, от които са одобрени 392. Министерствата са внесли 16 проекта, а пари ще получат 13.  
Министърът на финансите Петър Чобанов днес прогнозира, че сумите ще започнат да се усвояват в повечето населени места и преди средата на годината. Тогава пък ще стане известно дали след провеждането на обществените поръчки са останали спестени пари, които да бъдат преразпределени, съобщи БТА.  
За ВиК и управление на отпадъците се дават 78.3 млн. лв., за транспортна инфраструктура - 104.6 млн. лв., за социална инфраструктура - 197.5 млн. лв., от които за училища и детски градини - 25 млн. лв., за висши училища - 15.7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения - 62 млн. лв. и за други сектори 119 млн. лв., съобщи Министерството на финансите. Общо за благоустройството на малките населени места са разпределени 112 млн. лева..." - в. „Дневник".

„Кабинетът награди със стотици милиони общини на БСП и ДПС
Очаквано кметовете на БСП, ДПС и подкрепените от тях се оказаха големите печеливши от новата инвестиционна програма на правителството "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Над 200 проекта в ръководени от левицата общини и подкрепени от нея и над 96 на движението получиха основния дял от 289 млн. лв., които бяха отделени за местната власт. Кметове на ГЕРБ са спечелили близо 50 проекта, въпреки че партията взе най-много гласове на местните избори през 2011 г. Това показва справка с гласуваните вчера от кабинета проекти по инвестиционната програма. За нея бяха отделени 500 млн. лв...
Повечето от проектите са за реконструкция на общински пътища, изграждане на водопреносна мрежа, построяване на спортни зали и паркове. Сред най-скъпите проекти е проектът на Кюстендил "Акрополът на Пауталия - пътешествие през вековете" за над 5 млн. лв. Дупница ще получи 4.5 млн. лв. за спортна зала "Марек". Футболен клуб "Лудогорец" също ще спечели от инвестиционната програма. Предвижда се 3 млн. лв. да бъдат дадени за модернизация на стадион "Лудогорец Арена". В Русе пък е предвидено да се изгради бизнес център за 7 млн. лв.
Пари за проекти получиха и министерствата. Регионалното ведомството ще ремонтира 22 пътя за над 50 млн. лв. Така не беше спазено първоначалното условие максимумът за финансиране на държавен проект да не бъде повече от 30 млн. лв. МЗ ще получи 24 млн. лв. за изграждането на национална здравноинформационна система и "Спешна помощ". МОН ще получи 15.7 млн. лв. за ремонти на един колеж и пет университета. 20 млн. лв. ще вземе спортното министерство за изграждане на спортни площадки и покрити плувни басейн в общинските центрове. Не е ясно за кои центрове става дума и какво ще представлява проектът. Министерството на транспорта ще получи 15 млн. за проектиране на интермодален терминал във Варна..." - в. „Сега".

Друга тема от всекидневниците е предупреждението на ЕК, че ако САЩ не отменят визовите ограничения за граждани на България и още 4 страни, ЕС може да ще въведе визи за американците.

„Европейската комисия настоява да се отменят американските визи за граждани на пет държави, сред които е и България. В срок от половин година Комисията очаква Съединените щати да премахнат визите - в противен случай Европейският съюз може да въведе визи за американски дипломати, е предупредила Комисията.
За това съобщи сайтът EurActive, като цитира влязъл в сила в края на декември м.г. регламент.
Документът изисква страните да предприемат общи действия, когато гражданите на някоя от тях са подложени на различно отношение.
Теоретично след половин година Европейския съюз може временно да наложи визов режим за американски граждани, включително дипломати, влизащи на европейска територия, ако Вашингтон запази визите за българи, румънци, поляци, кипърци и хървати.
Въпреки регламента обаче, това е малко вероятно. САЩ водят двустранни преговори с България за отмяна на визите и имат изисквания, които още не са изпълнени..." - в. „Дневник".

„Брюксел заплаши да въведе визи за американски граждани, ако в следващите 6 месеца САЩ не премахнат визите за гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, предаде електронното издание ЮрАктив. Повечето от гражданите на 28-те страни - членки на ЕС, свободно пътуват до Америка, но на българи, румънци, поляци, кипърци и хървати все още са им необходими визи, за да влязат в САЩ, Канада и Австралия. На 20 декември м.г. влезе в сила регламент, според който държавите - членки на ЕС, трябва да действат съгласувано по въпросите, свързани с визите, особено когато става въпрос за страни извън общността, които третират по различен начин жителите от отделните европейски държави. Ако до 6 месеца проблемът не бъде решен, ЕС трябва да въведе визи за американските дипломати, предупреждава ЕК. Експерти обаче коментират, че страните, за които САЩ не са премахнали визите, ще продължават да водят паралелни преговори за отпадането им.
Според новите правила ЕК може временно да прекрати свободното влизане на чужденци, ако техните родни страни отказват да премахнат визите за европейците в рамките на 6 месеца. В миналото Брюксел предупреди, че тези правила могат да принудят американските дипломати да кандидатстват за визи, за да пътуват до ЕС, ако Вашингтон не вдигне изискванията за разрешителни за държавите членки, за които това правило продължава да е в сила. Новите правила са приети по инициатива на Европарламента, който през 2012 г. представи списък с трети държави, които изискват визи за гражданите на някои от страните - членки на ЕС. Според евродепутатите Лисабонският договор дава нови правомощия на ЕС да изисква държави членки да бъдат третирани като едно цяло и това се отнася за САЩ, когато става въпрос за визите..." - в. „Сега".

Размяната на реплики в БСП продължава да е сред темите на всекидневниците.

„Трябва да се пита Станишев пред кого е поел ангажимент да не се строи АЕЦ "Белене". Така коментира Румен Петков новината за оттеглянето от "Атака" на предложението им в пленарна зала да се дискутира въпросът за размразяване на проекта за втора атомна електроцентрала.
"Атака тихомълком изтегли предложението си за гледане в пленарната зала на парламента за размразяване на АЕЦ "Белене". Това е ярък пример за задкулисие. Веднага този акт поставя няколко въпроса - каква е цената. Неминуемо изниква и още един въпрос, който трябва да се зададе на Сергей Станишев - пред кого е поел ангажимент да не се строи АЕЦ "Белене". Няма обяснение, след като и консултантите заявиха, че атомната енергия е най-сигурна и затова трябва да се пита още каква цена ще плати българския народ", коментира Румен Петков, който бе в Добрич за откриването на офис на движение "АБВ".
Пред медиите Петков обяви, че засега движението, което вече има регистрация, ще набира симпатизанти чрез електронна платформа, във Фейсбук и по места в офисите, които разкрива. Със себе си той носеше и папка с подписи на 1500 души, активисти на БСП, като изтъкна, че някои от тях са и делегати на предстоящия партиен конгрес и подчерта, че действията на ръководството на партията показват, че някои я имат за "бащиния"... - в. „Стандарт".

„Антон Кутев: И свои, и чужди бият по Станишев
"Днес няма да обявяваме листата с кандидатите за евродепутати на БСП", съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът Антон Кутев.
Той поясни, че няма смисъл да се бърза и добави, че ако сега левицата обяви листата си, всички ще почнат да се упражняват върху нея. Кутев уточни, че в БСП никой все пак не се притеснява от листата за кандидати за евродепутати. Той каза, че след като другите партии обявят техните листи, това ще направи и БСП.
"Станишев е в ситуация, когато и свои, и чужди бият по него", заяви още Антон Кутев..." - в. „Труд".

„Честта изискваше колегите, които подкрепят Георги Първанов, да дойдат на последното заседание на Националния съвет, за да чуят мнението ни. Това каза пред bTV Илияна Йотова. 
Тя предположи, че с АБВ се цели преформатирането на социалистическата партия.   Предизборната кампания за евроизборите започна доста напрегнато за БСП, макар че преди два месеца нещата бяха доста по-различни, заяви Йотова и добави, че според нея най-важно е да се отговори на въпроса „Какво раздели АБВ и БСП?". - в. „24 часа".

Всекидневниците информират и за разходите на правителствения авиоотряд, посочени в одитния доклад на Сметната палата

„Борисов летял 5 пъти повече от президента
Експремиерът Бойко Борисов летял пет пъти повече от президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Това е изводът от одитния доклад за полетите на "Авиоотряд 28" (А28) на Сметната палата за периода 1 август 2009 - 31 март 2013 г., публикуван в сряда. От 387 специализирани полета през одитирания период 243 са на експремиера, 50 - на президентите, 22 - на председателя на парламента, 3 - на вицепрезиденти. Полетите на президента и шефа на Народното събрание "са законосъобразни", докато при тези на премиера е "допуснато да се извършат без писмени заявки, а заявките за някои от полетите са изпратени след тяхното фактическо изпълнение", пише в доклада. При изпълнените 69 полета на министерства и ведомства пък е "прилаган нерегламентиран ред", отчита Сметната палата..." - в. „Стандарт".

„Сметната палата извърши одит за съответствие при финансовото управление на Министерския съвет за периода от 01.01.2011 г. до 28.02.2013 г. и одит за заявяването и изпълнението на полети от Авиоотряд 28 за периода от 01.08.2009 г. до 31.03.2013 г. , съобщиха от ведомството на сайта си.
Одитен доклад за извършен одит за съответствие при финансовото управление на Министерския съвет за периода от 01.01.2011 г. до 28.02.2013 г..
Одитен доклад за заявяването и изпълнението на полети от Авиоотряд 28 за периода от 01.08.2009 г. до 31.03.2013 г.
Одитният доклад за Министерския съвет се изпраща на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание и на министър-председателя, на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.
Сметната палата одит за заявяването и изпълнението на полети от Авиоотряд 28 за периода от 1 август 2009 г. до 31 март 2013 г. Това съобщиха от пресцентъра на Сметната палата.
През този период са изпълнени общо 50 полета на стойност 1 540 573 лв. за нуждите на президента и три полета за нуждите на вицепрезидента по заявки от дирекция "Протокол" на администрацията на държавния глава..." - в. „Труд".

Вестниците съобщават също, че в сайта eBay се продава въздух от Родопите.

„Въздух от Родопите, опакован в торби, се продава в една от най-големите платформи за търговия в света. Цената на торбата родопски въздух, който се е брулел от бриз с мирис на ели, в ebay е 9 паунда.
Продаваният въздух се обявява за 100% органичен и идеален при нужда от креативност при потребителя му. Свежият въздух щял да създаде комфорт в офиса и дома.
Според обявата всяка чанта с въздух е с написана дата на производство и купувачът има 14 дни да го върне след покупката. Обявата се рекламира със зимен изглед от Широка лъка и родопско село. Разпродажбите на въздуха започвали от 3 до 17 март.
Обявата е пусната от 30-годишния Орхан Забунов от Ардино. Той е собственик на фирма "Смарт драйв- 2010" ЕООД, научи "24 часа".
Според търговския регистър тя е действителна и обучава водачи на МПС, търгува с части за коли, храни и извършва превози. На публикувания телефон обаче никой не отговаря.
До 16 часа вчера бяха продадени 10 торби с въздух." - в. „24 часа".

„В световния портал за онлайн предлагане на стоки eBay се появи обява за продажба на чист и свеж въздух от Родопите, съобщи "Нова телевизия".
Офертата гласи: "Нашите планини са известни с яркосиньото небе, пухкавите облачета и свежия бриз, пропит с аромата на борова смола. Кой не е мечтал да скъса веригите на забързаните работни дни и да избяга в планината, където да се наслади на снежния пейзаж, свежия въздух и... тишината. Родопите са идеалното място за това".
Чистият планински въздух се продава в торбички и на различни разфасовки. Тези от 20 литра вече са изчерпани. Но пък пликовете от 35, 50, 70 или 80 са в изобилие. Цените за тях достигат 27 паунда или близо 65 лева.
"100% органичен. Той ви потапя в дълбините на планината, за да освежи вашите идеи. Внимание! Съдържание, което не може да бъде заменено. Консумира се еднократно. Не оставяйте отворено. Количествата са ограничени. Чистият въздух се пълни ежедневно при поръчка от клиента. На всяка опаковка е изписана датата на производство. Така ще знаете какво е състоянието на вашия въздух", гласи обявата. Подателят е посочил адрес в Ардино, Кърджали." - в. „Дневник".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини