Цветанов проспал 120 спецдоклада за бежанците

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов е проспал през 2012 г. над 120 предупреждения, анализи и сигнали  на родните спецслужби за задаващата се криза с нелегалните имигранти. Това се казва в доклад за проблемите с бежанците на МВР, представен вчера от вътрешния министър Цветлин Йовчев в парламента. Въпреки предупрежденията от службите и увеличения поток от нелегални  през нашата граница правителството на Бойко Борисов не е взело никакви конкретни мерки за решаване на проблема.

Липсва план с конкретни мерки

През цялата 2012 г. заплахата от бежанска криза не е разглеждана нито от Съвета по сигурност към правителството, нито на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към президента. През  2012 и до средата на 2013 г. системата за ранно предупреждение относно риска от бежанска вълна не функционира ефективно. На практика няма подготвен план с конкретни мерки, отговорни институции и срокове за изпълнение, пише още в доклада.

Към края на 2012 г. капацитетът на местата за настаняване на нелегални имигранти е 782 легла при незаконно влезли около 2000 чужденци. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) предвиждала увеличаване на капацитета с нови 800 легла, но това решение така и не е изпълнено. (За изхарчените от агенцията пари виж карето вдясно.) Правителството на ГЕРБ не е защитило националните интереси на страната при договарянето на средства през 2011 и 2012 г. за България по фонда за убежище и миграция на ЕС, е друга констатация в доклада. За следващия програмен период 2014-2020 г.  за България са предвидени едва 0,22% от цялата сума във фонда, която е 3,86 млрд. евро. Реално страната ни ще получи 8,5 млн. евро, докато Гърция и Италия получават съответно 11,32% (437 млн. евро) и 13,59%  (525 млн. евро) от парите на фонда за убежище и миграция.

Същевременно прокуратурата образува дело за изчезването на 200 000 лв., гласувани от кабинета на ГЕРБ за построяване на палатков лагер за бежан­ци в Харманли.
Средствата са гласувани с постановление №260 на правителството от 19 октомври 2012 г. Документът е разписан от вицето Цветанов вместо от премиера Борисов, който отсъствал. Парите са преведени на областния управител на Хасково Ирена Узунова, сега депутат от ГЕРБ.

С тези  200 000 лв. е трябвало в бившето военно поделение да се пуснат токът и водата системата, да се разчистят храстите, да се извърши текущ ремонт на сградите и да се изградят бани.

Проверка на място

Истината лъсва през септември м.г. в разгара на бежанската криза. „Тогава на място служители на МВР и областният управител на Хасково установиха, че площадката е негодна, а по договор всичко трябвало да бъде направено. Заварихме в Харманли буренясала поляна, без ток, вода и канализация.  Затова и материалите са изпратени в прокуратурата“, обясни вицепремиерът Йовчев. Той допълни, че за „ремонта“ има сключени договори с фирми и цялата сума от 200 000 лв. им е изплатена, без да е свършено нищо.

30 млн. лв. вместо за лагери са изхарчени за брошури

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е похарчила голяма част от отпуснатите Ӝ за  последните 5 години 30 млн. лв. за брошури и семинари, пише в доклада на вътрешния министър. Вместо за увеличаване на местата за настаняване на бежанци парите са отишли за информационни кампании, преводи, компютри и софтуер. Това е причината вицепремиерът Цветлин Йовчев да обяви мерките на ДАБ за неадекватни.

Проверка на „Преса“ в Регистъра на обществените поръчки показа, че от 2009 г. насам са проведени около двайсетина търга. На 15 декември 2009 г. агенцията сключва договор с българо-гръцкия консорциум „Алфа Пиар“ за 229 735 лв. без ДДС. Те са похарчени за „информационна кампания, целяща формиране на положително отношение към бежанците в българското общество“.

Крупна сума - 152 152 лв., е отишла и за купуването на сървъри, дисков масив, архивиращи устройства и друга техника. Други 74 900 лв. взема държавната фирма „Информационно обслужване“ за разработването на специализиран софтуер за база данни.

Сериозни средства е погълнал договорът за охрана на центровете на агенцията. Търгът е спечелен от „Бат секюрити“ и е за 984 960 лв. без ДДС. Противно на твърденията на Йовчев, че ДАБ не е подобрила условията на живот на бежанците, все пак са извършвани ремонти. С 363 126 лв. са обновени приемните помещения в центъра в „Овча купел“. Купени са перални и сушилни, обособени са помещения за готвене и всекидневни.

„Докато бях в агенцията, годишният бюджет бе 3,2 млн. лв. От европейския бежански фонд усвоявахме още 1,5 млн. лв. Именно с тях бяха направени няколко ремонта“, коментира за „Преса“ вчера бившият зам.-председател на агенцията Александър Димитров. „Обновихме седем етажа в центъра в „Овча купел“. Направихме детски кът в центъра в с. Баня и ремонтирахме стаите там“, отбеляза той.  За да има пълна прозрачност и правилно изразходване на средствата, със заповед на Йовчев е създадена работна група, която ще разследва всички обществени поръчки на агенцията. 

Ще назначават временно полицаи на границата

Има идея след изграждането на оградата край Елхово там да бъдат назначени временно добре подготвени хора, които ще помагат на граничарите в охраната на границата. Целта е полицаите, които са командировани в момента там, да може да се върнат на работните си места и да подпомагат охраната на обществения ред и борбата с престъпността.

Това каза след заседанието на вътрешната комисия в парламента министър Цветлин Йовчев. Нека да не бързаме с детайлите, има идея, каза министърът и обеща подробности, след като се изчисти концепцията.

 Алжирецът Аладин в доклад на МВР

Алжирецът Салахедин бин Аладин, който на 2 ноември м.г. в София нападна и рани в магазин 20-годишната продавачка Виктория Христова, също е намерил място в доклада на МВР. Случаят е посочен като пример за порочна практика на ДАБ за извеждане на външни адреси на чужденци, които не са минали процедурите за регистрация и представляват заплаха за обществото.

Бин Аладин нападна Виктория през нощта срещу 2 ноември в магазин на ул. „Пиротска“, в който тя работи. Той задигна мобилния Ӝ телефон и Ӝ нанесе 10 удара с нож по главата, шията, гърба и ръцете. Момичето оцеля по чудо. Оказа се, че чужденецът от декември 2012 г. чакал статут на бежанец от ДАБ. Вместо в център за временно настаняване той живеел на външен адрес с транссексуален мъж, проституиращ в района на площад „Македония“.

Цветлин Йовчев към Европарламента: Сами спряхме вълната от имигранти

В отговор на повдигнати въпроси в европейските институции  за ограничения на достъпа на бежанци в България вътрешният министър Цветлин Йовчев е изпратил писмо до председателя на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Хуан  Агилар.  

 Йовчев обяснява трудностите, с които България се е сблъскала с бежанците от октомври 2013 г. Описани са и мерките, които нашите власти са предприели за решаване на проблема. Както и фактът, че България без чужда помощ е понесла удара на бежанската вълна. Подробно е изяснено  защо трябва да бъде построена временната 30-метрова ограда на границата с Турция.      

 „Целта на стената е да улесни граничния контрол, но също така и да минимализира рисковете, свързани с преминаването на границата, като пренасочи миграционната вълна към други части на общата граница.“ Вътрешният министър подчертава, че издигането на оградата ще бъде финансирано единствено от републиканския бюджет, без да се разчита на европейски фондове и без чужда помощ. 

 „България бе принудена да увеличи за много кратко време капацитета си за прием от 1000 на 5000 места, като разчита единствено на националния си бюджет.  Все пак ние успяхме да обновим почти изцяло най-големия център в Харманли. Двата центъра в София също ще бъдат обновени“.  

 В допълнение, отбелязва министърът, броят на гражданите от страни от третия свят, които твърдят, че са сирийци, е приблизително 50% от цялата миграционна вълна през нашите външни граници. Останалите са  икономически имигранти. В писмото си министър Йовчев хвали и положителната роля на турските власти в овладяването на бежанската вълна.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини