Бум на инсулти и инфаркти заради топлото време

Бум на инсулти и инфаркти заради рязкото затопляне отчитат през уикенда кардиолозите, пише вестник "Монитор". 42-ма пациенти с високо кръвно, ритъмни нарушения и прединфарктни състояния са приети и прегледани в „Пирогов”, съобщиха от дежурния кабинет. Близо половината от обажданията в Центъра за спешна помощ в София-град са били от хора, страдащи от сърце и хипертония. Немалка част от хората са звънели за линейка, защото през почивните дни не са успели да намерят личните си лекари. Най-младият пациент с прединфарктно състояние е 32–годишен мъж, най-възрастният е 81-годишен.

В края на седмицата, когато температурите се понижат с десетина градуса, пак ще има наплив на хора с кардиологични проблеми и високо кръвно, казаха лекарите от спешния приемен кабинет в „Пирогов”. След сряда, когато се очаква живакът в термометъра да се покачи до 20 градуса, температурите ще започнат да падат отново, докато в неделя ще се понижат пак до 10, а следващия понеделник и вторник в планинските селища могат да достигнат дори 4 градуса, прогнозираха синоптиците.

Високо кръвно, главоболие и безсъние ще ни мъчат и заради магнитни бури. Най-силната от тях ще бъде на 22 февруари. На 18-и и 26-и пак ще има магнитни колебания, но те ще бъдат по-слаби. Влиянието на тези аномалии се проявяват върху човешкото здраве два дни по-рано. Чувствителните към магнитни бури ще се чувстват отпаднали, ще страдат от безсъние, трудно дишане, обостряне на хроничните заболявания, от които страдат – хипертония, астма, ревматични, ставни и неврологични болести. Те оказват влияние и на хората с психични отклонения. 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини