Наследниците без право да откупуват стаж. Преглед на печата

„Стандарт": Мистерия за среща на Плевнелиев и Путин

Снимка на президента Росен Плевнелиев с руския му колега Владимир Путин разбуни духовете вчера. На кадъра двамата разговарят усмихнати. Според информация в сайта на Кремъл държавният ни глава е един от официалните гости, с които Путин е "побеседвал". В официалната публикация на Москва не се уточнява темата и естеството на разговора. Там разговорът с Плевнелиев е определен като част от проведени "двустранни срещи" на руския държавен глава. Официални разговори между двамата е нямало, категорични са обаче от "Дондуков" 2. От администрацията на Росен Плевнелиев обясниха, че става въпрос за протоколен кадър от прием в неделя, даден преди закриване на олимпийските игри в Сочи. Плевнелиев поздравил домакина Путин за добрата организация на игрите и разменил само няколко протоколни думи с руския си колега, твърдят от екипа на държавния ни глава.

„Труд": Съдия Ченалова не пуска "Октопода"

Съдийката от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която гледа делото "Октопод", не се оттегли от процеса. Защитата на обвинаемия Алексей Петров поискаха магистратката да си направи отвод. Причината - изявления на депутата от ДПС Делян Пеевски.
Преди две седмици Пеевски заяви пред агенция "ПИК", че присъствал на среща между главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато бил вътрешен министър. Там чул, че Цветанов казал на обвинител №1, че много държи на Ченалова. Тя "непременно" трябвало да е съдия по "Октопода".

„Сега": НПО показа плюсовете и минусите на новия Изборен кодекс

Няколко минуса отчете Инситутът за публичната среда в новия Изборен кодекс - с него се гарантира, че фаворитите на партийните ръководства ще запазят първите си места в листите за местни и парламентарни избори, силно се обезсмисля преференцията в избирателните райони с „къси" листи, запазва се силното политическо влияние над ЦИК и ниското доверие в органа е сред възможните дефекти на новите изборни правила. Освен това намаляването от 10 000 на 2500 лв. на депозита за явяване на вота на партии и коалиции и от 10 000 лева на 100 лв. за независим кандидат може да доведе до разпиляване на гласовете и ниска представителност. С отрицателен знак оценяват от НПО-то и въвеждането на пропорционална избирателна система със 7% праг за преференции при положение, че гласът на неизползвана преференция се зачита за първия в списъка. "Приетите правила не подобряват вътрешнопартийната демокрация. Хората, които са фаворити ще стоят начелото на листата бетонирани, но не само - ще се кандидатират от две места", обясни Антоанета Цонева.

„Монитор": Наследниците без право да откупуват стаж

Непълнолетните наследници на починал човек няма да могат да откупуват осигурителен стаж на роднината си, за да получат наследствени пенсии. Това стана ясно след заседанието на тристранката вчера, след като социалните партньори отхвърлиха предложението на НОИ. От института поискаха промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които дават право наследници да откупуват натрупания стаж в периода на обучение за висше образование. Сега наследствена пенсия получават само децата, чиито родители са имали 1, 3 или 5 години осигурителен стаж в зависимост от възрастта им. За да не губят възможността да получат подкрепа, НОИ предложи промяна в наредбата. „Това предложение смесва две системи на социалното осигуряване и на социалното подпомагане. Заради това този текст най-вероятно ще отпадне", заяви социалният министър Хасан Адемов след заседанието. Заради липсата на консенсус наредбата беше върната за преразглеждане в работна група. Така социалните партньори не обсъдиха предложението пенсионната възраст от 2015 г. да се увеличава с по 4 месеца на година. Това ще се случи само при условие, че депутатите не изработят механизъм, който да обвърже възрастта за пенсия с продължителността на живота.

„Новинар": Министър Найденов поиска по-бързото издигане на ограда по границата

Разполагам с анализите на подчинените ми структури във връзка с бежанците, които ми дават основание да запазя своите опасения и да поискам по-бързо изграждане на оградата по българо-турската граница. Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Той заяви, че има данни за увеличаване на бежанския поток от Афганистан.
Строежът на оградата по границата започна в края на януари. Оградата ще бъде с височина 3 метра и дължина 33 км. Телената ограда трябва да бъде дълга 630 км. Целта на съоръжението е да възпрепятства наплива на нелегалните имигранти от Турция към България. Ангел Найденов отрече появилите се съмнения, че обществената поръчка за изграждане на оградата е нагласена.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини