Промени за кредитите. Забраняват на банките някои видове такси и комисионни

Парламентът прие на първо четене поправките в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисионни за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Друга промяна е въвеждане на пазарни индекси при определянето на референтния лихвен процент -  SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR.

Друга промяна предвижда възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В регулацията на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини