Подготвени ли са били полицаите за стрелеца Савов?

Неучебен ден е обявен днес в СОУ "Максим Райкович" в Лясковец, което се намира срещу дома на психично болния мъж, който се барикадира в дома си и рано тази сутрин стреля с ловна пушка, уби полицай и рани негови колеги.

Всички ученици са върнати по домовете им, а сградата на школото е празна поради съображения за сигурност, обяви пред БНР директорът на училището Николай Кожухаров.

Той обяви, че от февруари насам периодично е подавал сигнали към полицията за заплахи, отправяни към него и към учениците от страна на стрелеца Петко Савов.

Мъжът му заявявал, че децата вдигат много шум, пречат му и ще се саморазправи с тях, даже бил казал на директора, че нещата ще завършат зле.

Освен че лепил предупредителни плакати, директорът на училището дори забранил на децата да ходят по улицата пред къщата на Савов.

Кожухаров уведомявал и полицията за тези заплахи, тъй като дворът на училището е в съседство с дома на стрелеца. Последният сигнал до униформените бил на 20 февруари.

След това патрулни коли минавали от там, проверявали са.

"Не мога да кажа, че не са се отзовали", каза Николай Кожухаров, цитиран от "Фокус".

По думите му стрелецът Петко Савов живее сам с майка си и не работи нищо, въпреки че преди години е бил известен бизнесмен в града.

На въпрос дали е психично болен, директорът каза: "Чувал съм, не знам да е бил освидетелстван".

Бивш психолог от Института на МВР се усъмни в добрата подготовка на силите на реда, атакували призори психично болния мъж в Лясковец, който застреля един униформен и рани негови колеги при спецакцията.

"Самият факт, че има пострадали служители на МВР при инцидента, е сериозен проблем", коментира пред "Фокус" Тошко Тодоров.

По думите на експерта не е направена добра техническа подготовка при атаката на дома на стрелеца Петко Савов.

 "Ако са знаели, че този човек е събирал оръжие от дълго време, това взето ли е под внимание при изготвянето на атаката?", попита той.

По думите му полицаите е трябвало да действат внимателно и да опитат да влязат в контакт с мъжа.

"При всяко едно положение, когато имаме човек с психични отклонения, ако този наистина е такъв, и не заплашва живота на останалите хора, защото е сам, най-добрият начин е да се влезе в контакт с него, за да може да се разбере доколко обострено е неговото състояние в момента. Ако е, да се изчака определено време, защото при тези хора е възможно за няколко часа кризата да премине и да се направи по-нормален контакт и той да бъде изведен. Имало е нерядко случаи с психично болни лица, при това въоръжени, които се барикадират. До момента те винаги са приключвали успешно, с преговори с тях", заключи Тодоров.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини