Къде е най-чистият въздух в България

Най-чист в страната е въздухът на родопския връх Рожен, а Пловдив и Варна са с най-много превишения на нормите за фини прахови частици във въздуха за година.

Това коментира за БТА Валери Серафимов, началник на отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

С по-чист въздух в София са кварталите "Горна Баня" и "Банкя", където преобладаващо се използва природен газ за битово отопление, допълни той.

Основният проблем на въздуха в София е замърсяването с фини прахови частици. На територията на столицата са разположени шест автоматични измервателни станции (АИС) за качество на атмосферния въздух - "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", "Орлов мост" и "Копитото".

Анализът на данните за фини прахови частици за 2013 г. показва, че най-много дни нормата е превишена в Дружба - 110, и Орлов мост - 100. Превишение има и в другите софийски пунктове - Павлово - 80, Хиподрума - 72, Надежда - 69.

Трябва да се отбележи, че нивата на други атмосферни замърсители, регламентирани от европейското и национално законодателство, са значително под допустимите норми - бензен, въглероден оксид, олово, кадмий, никел, каза Валери Серафимов.

Експертът коментира, че според нормативната уредба са позволени 35 дни с превишения на средноденонощната норма (50 микрограма на кубически метър) за фини прахови частици във въздуха в годината.

С най-голям брой превишения за 2013 г. са двата пункта Пловдив - "Каменица"   /173 бр. превишения/ и "Баня старинна" /143 бр./, измервателният пункт "Батак" във Варна /155 бр./, както и пунктовете в Монтана и в с.Долни Воден - с по 139 бр. превишения.

ИАОС публикува ежедневно данни за замърсяването на въздуха в страната по различните наблюдавани показатели. Данните са достъпни онлайн на страницата на агенцията, като общините имат достъп в реално време, за да могат да реагират с необходимите мерки в случай на голямо замърсяване. Данните се докладват и на Европейската агенция по околна среда.

Пунктовете с най-голямо превишение на средногодишната норма за фини прахови частици /40 микрограма на кубически метър/ са в същите градове, като към тях се прибавят Видин и Перник /при измервателна станция "Шахтьор"/.

Източник на регистрираните наднормени  замърсявания са промишлените дейности, битовото горене и транспортът, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки в общините, посочи специалистът. По думите му замърсяването с фини прахови   частици има ясно изразен сезонен характер - повишава се значително през зимния отоплителен сезон.

Допълнителен принос към замърсяването на атмосферния въздух с прахови частици оказва и влиянието на   неблагоприятните климатични условия в страната.

Средночасовата норма за серен диоксид /350 микрограма на кубически метър/ не бива да бъде превишавана повече от 24 пъти годишно. Единствено измервателните пунктове в Гълъбово и Димитровград са превишили този брой за миналата година, със съответно по 45 и 57 броя превишения, посочи Серафимов.

Средноденонощната норма за серен диоксид, която не бива да бъде превишавана повече от три пъти годишно, е надмината от тези два пункта, като превишенията са съответно 4 и 5 броя. Азотният диоксид има средночасова норма от 200 микрограма на кубически метър и не бива да бъде превишавана повече от 18 пъти в годината.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини