Уникални техники за украса на великденски яйца показаха в Историческия музей

Уникална изложба с различни техики на боядисване на яйца от Чехия и Словакия бе открита в Димитровград

Уникални техники за боядисване и украсяване на великденски яйца показва изложба, открита в Историческия музей в Димитровград. Тя дава представа за празуването на Великден в Чехия, Словакия и Моравия и гостува тук с помощта на Чехословашкия клуб "Т.Г.Масарик" в България.

Представени са техники за украса на яйца като полепване със слама, оплитане с тел, восъчно батиковане и гравиране с оцет, перфориране и украсяване с белтък.

Подобно на България, и в тези страни от Европа при великденските яйца се използва оцветяване с восък, но разликата е, че то е многопластово. Такива са и останалите показани експонати, които са украсени с поне 7 цвята.

От Чехословашния клуб демонстрираха и характерните печива и курабии за Великден, както и хартиена украса за малки великденски яйца.

Изложбата, създадена през 2006 година, дава идея и за характерните ритуари за Възкресение Христово в Чехия, Словакия и Моравия.

Един от тях е мъжете да удрят жената с поласки /цветни лентички, захванати на пръчка/, за да е хубава тя през годината. Ритуалът се изпълнява през т.нар.червен понеделник. В "жълтия вторник" жените имат право да си "върнат" на мъжете за "боя" с поласките, според старите традиции. Изложбата ще остане в Димитровград до средата на месец май.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Украса на великденско яйце с тел

Техниката полепване със слама
Украсата на яйцата за Великден е многоцветна
Перфориране на яйцето и украса с белтък

Хартиена украса за яйца също е показана в изложбата

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини