Столипиново с 2 млн. лева борчове за вода

Жителите на ромския квартал в Пловдив Столипиново са навъртели дългове за 2 млн. лв. от консумирана и неплатена питейна вода. Сумата бе съобщена от управителя на ВиК - Пловдив Манол Генов по време на дискусия по темата, пише Монитор.

В топсписъка с борчлии към пловдивското ВиК е и фамилията на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, която дори е осъдена от дружеството заради използвана, но неплатена вода за над 20 000 лв. Спечелените дела срещу различни членове на ромското семейство са 3-4. Дълговете са натрупани от 2000 г. до 2011 г. за палатите на Рашкови в Катуница. До момента длъжниците не са броили нито стотинка на водоснабдителното дружество под тепетата.

„Парите ще се търсят с частен съдебен изпълнител. Вероятно ще присъединим нашия иск към някой от останалите кредитори при предстояща продажба на имущество на фамилия Рашкови", закани се Генов.

По думите на управителя на ВиК задълженията на пловдивчани като цяло за консумирана питейна вода са спаднали драстично в последните месеци.

Причината е разкритият през февруари нов отдел в дружеството за събиране на просрочени задължения. Служителите на новото звено напомнят на длъжниците за борча им, както и ходят по домовете на хората, за да ги подсетят да платят.

„Ако клиент на ВиК дължи над 50 лв., то служителите ни от колцентъра, които не са онези с бухалките, му се обаждат, за да му напомнят. Ако няма плащане до третия месец, след това дружеството предприема мерки за спиране водата на длъжника", поясни зам.-управителят на ВиК инж. Петър Бояджиев.

По думите му именно работата на новия отдел е допринесла да бъде спрян трендът на непрекъснато увеличаване на борчовете за питейна вода, които през последните 6 години били скочили двойно.

„В началото на август миналата година всички просрочени задължения бяха за 20,2 млн. лв., а към 30 април 2014 г. те са вече 18,7 млн. лв.", уточни Манол Генов.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини