Прокуратурата поиска 5 г. затвор за Цветанов

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг.
Държавното обвинение поиска още от съда да наложи 5 години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество, предаде БТА.

Зам.-председателят на ГЕРБ е обвинен, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г. е разрешил въпросната сума да бъде изплатена като безщетение на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, който вече беше отстранен от МВР и дори задържан в ареста по обвинение за рекет.

МВР е граждански ищец по делото и предяви иск за 50 000 лв.

В пледоарията си прокурорите заявиха, че Цветанов е проявил "престъпна упоритост" и пряк умисъл при извършване на престъплението.

Защитникът на бившия министър - Менко Менков, обаче заяви, че това е лъжа, че клиентът му е невинен и настоя съдът да го оправдае.

В момента текат пледоарии, очаква се по-късно днес съдът да произнесе решението си.

По-рано в съдебната зала бяха разпитани бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившият министър от служебното правителство Петя Първанова, съобщи БГНЕС. Делото се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Флоров е един от малкото, от които защитата на Цветанов не се отказа. Двамата с ексминистъра са лични приятели.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения срещу Цветанов, е това за отказани СРС-та, отново срещу Орлин Тодоров. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май пък трябва да започне и третото дело срещу Цветанов - за т.нар. незаконното послушване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини