Започна строителството на паркинг на ул."Ивайло" до Неделен пазар

Строителните дейности по изграждането на паркинга до Неделен пазар вече започнаха

Паркинг със 101 места започна да се изгражда на ул."Ивайло" близо до Неделен пазар в Димитровград. Инвестицията е по българо-турски проект, който е съвместен между Община Димитровград и турската община Узункюпрю.

На площ от 4 296 кв. метра ще има възможност за паркиране на 86 леки автомобила, 9 тежкотоварни коли и 6 автолуса, обяви днес зам.кметът Светослав Стойков.

Той представи екипа по проекта, чиято стойност е 1 095 790 лв. Водещ партьор е Община Димитровград, за която са предвидени 585 841 лв.

Целта на разработката е да бъде решен проблема с паркирането на автомобилите на живеещите в кв."Каменец" и гостите на Неделен пазар. Ползването на паркинга ще е безплатно.

По време на пазарните дни в града влизат над 20 000 автомобила, припомни Стойков. Един такъв паркинг ще бъде улеснение, както за търговците, така и за жителите на квартала, добави той.

Освен това, в рамките на проекта е предвидено създаване на база данни и електронен регистър, който ще бъде достъпен за всички гости на Неделен пазар. Ще бъдат поставени и два електронни тернинала, т.нар. киоски. Първият ще бъде разположен до Спортна зала "Младост", а втория - на самия паркинг. Киоските ще са поставени в кабини с климатици, ще имат общ сървър и принтери. Тяхната цел е да улесни търговските контакти, от една страна, а от друга - ще подобри ориентацията на Неделен пазар на посетителите.

Това е първият толкова мащабен проект, който общината реализира на Неделен пазар, увери още Стойков, който е и ръководител на проекта от българска страна. Продължителността му е до юли 2015 година.

Стойков заяви, че е запознат с исканията на част от жителите на кв."Каменец" за направата на детска спортна площадка и беседка за възрастните хора, като добави, че се ангажира лично с този въпрос.
"След изграждането на паркинга, ще реализиране, това което поехме като ангажимент.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

На пресконференция днес бе представен екипа по проекта, неговите цели и обществени ползи
Зам.кметът Светослав Стойков е ръководител на проекта
Клавдия Тончева, която отговаря за инвеститорския контрол, показа схемата на строителните дейности
Пресконференцията уважиха представители на местни и регионални медии
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини