Кристалина Георгиева не отрича, че може да стане служебен премиер

Според еврокомисаря Кристалина Георгиева е важно следващите парламентарни избори да дадат по-силен мандат за управление.
Пред журналисти в гр. Елена тя не отрече възможността да поеме поста на служебен премиер при евентуална оставка на правителството на Пламен Орешарски, но подчерта, че ангажиментите й като еврокомисар продължават до края на октомври, предаде БТА.

"Когато има реален въпрос, тогава ще има реален и сериозен отговор". Така тя коментира публикации в пресата за предстоящата й позиция на служебен премиер.

"Такива публикации са се появявали много пъти и досега, но са се оказали в областта на фантазията. Ще говорим, когато свърши мандатът", отбеляза тя.

Кристалина Георгиева каза, че в оставащите пет месеца до края на мандата й като еврокомисар ще насочи усилията си към прилагането на законодателство, което да гарантира повече средства за превенция и за помощ на хората, които са бедстващи в резултат на суша, наводнение или война.

В момента пирамидата е обърната и само 4 процента от средствата, които се изразходват при възникване на кризисни ситуации от природни бедствия, са за превантивни действия, което трябва да се промени, според нея.

Георгиева подчерта, че за четири години и половина светът е станал по-рисков, увеличил се е броят на бедствията и на военните конфликти.

Българите трябва да знаят, че в този свят проблемите и нещастията пътуват, те не стоят на едно място, това, че някъде по света умират хора от наводнения, суша или война ни засяга и нас, защото засегнатите хора бягат към по-богатите страни, заяви тя.

В гр. Елена Кристалина Георгиева участва в родовата среща на потомците на болярина Кършо, от чийто род произхожда и тя. Еврокомисарят откри кръгла маса на тема "Патриотични послания от историята" и изложбата "Иван Кършовски - между пушката и перото".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини