Г-77 призна дъвченето на листа на кока за културно наследство

Боливия успя да включи в заключителната декларация на срещата на "Групата на 77-те" развиващи се страни признание, че дъвченето на листата на коката е част от културното наследство на предците, предаде ИТАР-ТАСС. Откъси от документа прочете боливийският президент Ево Моралес.

В заключителната декларация на форума, проведен в боливийския град Санта Крус, се признава също, че борбата с бедността е приоритетна задача на развиващите се страни. Според Моралес на форума се е стигнало до единно становище, че бедността е основния световен проблем. За борба с нея е необходимо създаването на по-прозрачна система на рейтинговите агенции, които да предоставят обективни и независими оценки, смятат ръководителите на развиващите се страни.

Освен това развиващите се страни се обявиха против шпионажа и изразиха подкрепа на Куба, подложена на икономическа блокада от САЩ, както и за Аржентина в териториалния й спор с Великобритания.

Веднага след идването си на власт през 2006 г. първият в историята на страната боливийски президент от коренното население започна международна дипломатическа офанзива по легализация на отглеждането и използването на коката.

Правителството на Моралес иска растението да бъде изключено от списъка с наркотични растения на ООН. Боливийските власти подчертават, че се борят с наркотрафикантите, а не с фермерите, които отглеждат кока. В приетата на референдум през 2009 г. нова боливийска конституция листата на коката са признати за част от боливийската култура.

От своя страна уругвайският президент Хосе Мухика призова световните лидери да се борят с културата, която кара бедните страни да се опитват да подражават на богатите, вместо да живеят в баланс с околната среда, предаде Асошиейтед прес. Според него консуматорската култура е капан, който води до материални печалби в замяна на човешкото развитие.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини