ДКЕВР пусна жалби до ЕК срещу договорите с американските ТЕЦ

ДКЕВР пусна две жалби до Европейската комисия срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ и на ВЕИ-производителите.
Председателят на комисията Боян Боев обясни, че жалбите са за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от "американските ТЕЦ-ове" и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ-производители за задължително изкупуване на произведената от тях енергия.

Жалбите са изпратени миналата седмица и ДКЕВР очаква ЕК да се произнесе и да разреши на българския регулатор да ограничи изкупуването на енергия по дългосрочни договори.

Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите както на т.нар американски централи, така и на ВЕИ-производителите върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.

ДКЕВР вече поиска НЕК да предоговори дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия с "ТЕЦ „Марица Изток 1“ с 30% и ТЕЦ „Марица Изток 3“ с 20%.
Регулаторът иска общо три от блоковете на двете централи да са на свободния пазар.

Регулаторът планира да намали с около 20% цените на електроенергията, изкупувана от ветроенергийни централи и с между 50-60% цените на енергията от фотоволтачни централи.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини