Германското разузнаване подслушвало и предавало данни на АНС

Германската Федерална разузнавателна служба (БНД - външното разузнаване) подслушвала телефонни разговори и предавала данните на АНС на САЩ.
Подслушвани и предавани на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ са били разговори във Франкфурт на Майн, съобщи днес сайтът на германския в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Франкфурт на Майн е телекомуникационен център номер едно в Европа, отбелязва вестникът.

Беше решено тази практика да се прекрати, тъй като от политическа гледна точка тя бе доста деликатна, казва пред вестника източник от БНД.

"Зюддойче цайтунг" подчертава, че на АНС не е била предавана информация за германски граждани.

Операцията продължила от 2004 до 2007 г. Тя започнала по време на управлението на коалицията на Германската социалдемократическа партия и Зелените. Шеф на канцлерската канцелария, съгласуващ работата на спецслужбите, тогава бил настоящият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Дейността на БНД се контролира от парламента на страната. БНД докладва за оперативната си работа изключително на правителството или на компетентни, заседаващи в условия на секретност, органи на Бундестага (долната камара на парламента), посочва източникът на "Зюддойче цайтунг".

Според вестника, първоначално АНС настоявала за пряк достъп до телекомуникациите във Франкфурт, но германската страна не се съгласила и предложила компромисен вариант - да извършва самостоятелно анализите, а после да предава на АНС прехванатите данни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини