Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумение за се асоцииране с ЕС

На церемония в Брюксел ЕС подписа споразуменията за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова.
Под всеки от документите трябваше да бъдат сложени над 30 подписа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е голям ден за Европа, днес ЕС е повече от всякога на ваша страна", заяви президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди подписването на церемонията с украинския президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова - Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.

По думите на Ромпой ЕС е готов да сътрудничи с Русия и да разсее всякакви недоразумения във връзка с подписването на споразуменията за асоцииране.

"В тези споразумения няма нищо, което може да навреди на Русия. Тяхната цел е създаване на общо бъдеще и процъфтяване", подчерта той.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че подписването на споразуменията е "само началото на европейския път" на трите държави, то е положително, не е насочено срещу никого.

"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта през 1991 г. Историческите развития са неизбежни", заяви Порошенко и подчерта, че споразумението ще се прилага в цяла Украйна, включително в Крим.Преди това Порошенко заяви за Си Ен Ен, че най-добрият вариант за Киев би бил едновременно да има споразумение за свободна търговия както с Евросъюза, така и с Русия. По думите му Украйна би била "идеалното свързващо звено" между Русия и ЕС в търговските отношения. Украинският президент не очаква негативни реакции от Русия.

На 21 март в белгийската столица бе подписана политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, а днес - икономическата.

Споразумението

Икономическото и търговско споразумение на Украйна с ЕС, което е от 1200 страници, определя правилата за всичко - от пуйките до лалетата, сиренето и машините, пише "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.
Бившият украински президент Виктор Янукович планираше да подпише документа, но под натиска на Москва се отказа, предизвиквайки с решението си протести, при които загинаха стотици хора.

Сърцевината на споразумението е всеобхватно търговско споразумение, с което се премахват 98% от митата на ЕС и 99% на украинските. Свалянето на митническите бариери за стоки и услуги следва да активизира допълнително търговията, да създаде работни места и растеж.

Основният облагодетелстван се окачва да бъде Украйна, която пласира една четвърт от износа си в Европа. ЕС обаче запазва ограничителни квоти за земеделските продукти, които по традиция са чувствителен въпрос.
Целта е пазарът на 28-те да бъде защитен от конкуренцията на Украйна с по-ниските й цени.

В споразумението се позволява само внос на 36 000 тона птици без мита годишно от Украйна, която произвежда над 1 милион тона.

Търговското споразумение вече започна да се прилага на практика през април, когато Европа понижи митата си едностранно, за да подпомогне украинската икономика.

Производителят на храни Nestle, чието производство в Украйна първоначално бе предназначено за местния пазар и който получава 75 процента от суровините си от украински снабдители, отчете двойно увеличение на експортното търсене за Европа.
По-нататъшното отваряне на търговията с Украйна ще зависи от конкретния, внимателно следен процес на практическото приложение на споразумението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини