Плодовете и зеленчуците предпазват от хронични заболявания

В последните години все повече се говори за огромното значение на храната, която човек консумира. Известно е, че здравословният хранителен план е гаранция за по-добро здраве. Ново изследване показва също, че наблягането върху пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни помага за предотвратяване развитието на хронични заболявания.

Екип учени от университета на Аделаида разгледал каква е връзката между диетата и 11 хронични заболявания. Сред тях са анемия, хипертония, хиперхолестеролемия, диабет, артрит, хепатит, коронарна сърдечна болест, астма, инсулт и рак.

Резултатите от проучването показали, че ако човек се храни с по-голямо количество плодове, е изложен на по-малка опасност от развитие на хронично заболяване. Високият прием на зеленчуци пък помага за превенция на хора, които вече страдат от едно такова заболяване.

Това е първото изследване в света, което обръща внимание на взаимната свързаност между нездравословното хранене и развитието на множество хронични заболявания. За целта на проучването учените изследвали над 1000 души в продължение на пет години.

Съавторът на изследването доктор Зумин Ши споделя, че участниците, които са останали в добро здраве, се хранят с по средно около 57 грама плодове всеки ден – едно сравнително малко количество. Дори и минималният прием на плодове обаче може да бъде полезен, ако той е редовен.

Резултатите от проучването показват също, че по-здравите хора, се хранели с повече зърнени храни, различни от пшеница и ориз. Това са например, овес, царевица, сорго, ръж, ечемик, просо и киноа. Доктор Ши е на мнение, че тези храни са по-малко обработвани, затова и в тях се съдържат повече полезни вещества, пише Daily Mail.

Източник: http://www.tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини