КФН стартира отнемането на лиценза на ”Глобал Маркетс”

Комисията за финансов надзор откри производство по отнемане лиценза на инвестиционния посредник (ИП) “Глобал Маркетс“ ООД, съобщиха от пресцентъра на КФН.
През май КФН задължи "Глобал Маркетс" да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношенията си със съществуващите заради проблеми с капиталовата адекватност, ликвидността си и множество жалби от клиенти.

Вчера прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с посредника Кирил Джабаров и Робърт Димитров, които са разпространявали неверни информации за банки. Кирил Джабаров е одобрен за управител на "Глобал Маркетс" с решение на КФН от април 2011 г. Двамата бяха обвинени по текст от Наказателния кодекс за "предаване на неверни данни за тревога".

„Касае се, общо взето, за заплахи, в смисъл, че банките са в изключително сериозно финансово състояние. Че нямат ликвидна възможност да обслужат клиентите си. Че предстои утежняването на още три банки. Че предстои разклащане на валутния борд и обезценяване на българския лев”, обясни за "неверните данни" Стефан Милев, говорител на Софийска районна прокуратура.

Основанията на КФН са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти. Целта на КФН при процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на ИП, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари, съобщават от комисията.

От 2010 г. досега КФН е извършила различни проверки на дейността на "Глобал Маркетс" и са съставени близо 120 акта. Нарушенията са за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка.

През последната година и половина КФН е обменяла информация за посредника със съответните органи на страни от ЕС като Дания, Полша и Словакия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини