ГЕРБ алармира за блокирани пари за фермери

От вчера следобед са блокирани всички средства на земеделските производители за подпомагане, а 3 млрд. лева по европрограми са под риск, обявиха от ГЕРБ.
Депутатката Десислава Танева коментира подаването на оставка на членовете на УС на ДФ "Земеделие" в знак на несъгласие с изпълнителния директор Мирослав Николов и неговия екип да се оттеглят след множество неблагополучия в работата на фонда.
Днес стана ясно, че във фонда са влизали агенти на ДАНС, които опитали да отнемат достъпа до класифицирана информация на Николов.

Танева твърди, че изцяло е блокирана работата на фонда и то в момент, който е най-важен за страната за определяне на национални политики и вземане на решения за тях по прилагането на директни плащания. Крайният срок е 1 август, а такова решение все още няма, каза тя.

По думите на депутатката загубата на средства само за 2014 г. може да достигне 500 милиона лв. и то при оптимистичен вариант, че компенсаторните плащания по втора ос в края на годината ще могат да бъдат платени.

Вихър завихри всички програми, управлявани от това правителство, заяви и Ивелина Василева от ГЕРБ.

Според нея повече от 70 проекта в момента са в интензивна фаза на строителство, а повече от 120 проекта са изцяло спрени заради това, че няма разплащания по програма Околна среда от февруари досега.

"Плащанията бяха спрени през ноември, оттогава чухме обещания от правителството, че ще бъдат възстановени в края на март, но това не се случи. Впоследствие чухме, че ще бъдат възстановени в края на юли, но не виждаме никакви признаци това да се случи", каза Василева.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова пък заяви, че над 3 млрд. лева по европейските програми са под риск. Тези средства не могат да достигнат до българските граждани и бизнес, благодарение на некомпетентността и своеволието в управлението на тези еврофондове, каза тя.

Павлова посочи, че под риск са по около 800 млн. лева в секторите "Земеделие" и "Околна среда". Програмата за регионално развитие е с блокирани и спрени еврофондове и приоритетни оси на стойност 1,5 млрд. лв., отбеляза тя и допълни, че програмата за конкурентоспособност също е спряла парите за малкия и среден бизнес.

Според нея на България трябва достоен еврокомисар, човек, който се е доказал в редиците на ЕК. Всеки друг кандидат за еврокомисар не само ще е неуспешен, но ще е поредният резил за българската държава, посочи Павлова.

Предложението на ГЕРБ за еврокомисар е Кристалина Георгиева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини