Талантлив 14-годишен димитровградчанин се нуждае от подкрепа

Добромир Зафиров получи званието "Алековец" за успехи в обучението в края на изминалата учебна година

От подкрепа в труден момент се нуждае 14-годишно талантливо момче от Димитровград. То завърши с отличен успех ОУ "Алеко Константинов" и ще продължи образованието си в ЕГ "Д-р Иван Богоров". Добромир Зафиров е носител на редица награди в областта на науката, литературата и изкуството.

През 2000 г. той се ражда недоносен два месеца преди термина и тежи едва 1 700 г. Заболяването му е усложнение от тази недоносеност - Детска церебрална парализа /ДЦП/, разказва майка му Ваня.

И допълва - "От ДЦП не се разболяваш, не се заразяваш, не е генетично заболяване, това се случва при тежки раждания, при преносени бебета, при близнаци и при недоносеност, както е и в неговия случай. Белият му дроб не беше достатъчно разгърнат, когато се роди и до мозъка не е достигнал достатъчно кислород, за да се развие правилно"

Децата с това заболяване имат най-често двигателни проблеми (спастични мускули), а много често са и умствено изостанали. За щастие, Доби е със съхранен интелект. На 1 годинка, както е обичайно, малкият не проходил, а семейството получило уверенията на педиатри от Димитровград и Хасково, че нещата при него се случват по-късно, защото е роден недоносен.

Три месеца по-късно родителите търсят помощ в болница за лечение и рехабилитация на деца с ДЦП "Св. София" в столицата и доц. Чавдаров му поставил диагнозата. След усилена рехабилитация на година и 10 месеца Доби проходил с неправилна походка.

"13 години не сме спрели нито ден, изпълнявали сме всичко, което са назначавали специалистите, а и детето ни е много упорито и целенасочено, затова е и в такова добро, за болестта си, състояние. Никога досега не са ни препоръчвали оперативно лечение, защото е нямал големи скъсявания на мускулите. Тази година Доби израстна на височина и сега вече си личи, че бедрените мускули са по-стегнати и той стои не изправен, а приклекнал, което натоварва тазобедрените стави и в последствие ще започнат да го болят", допълва Ваня Зафирова.

По време на годишния преглед при доц. Чавдаров, той препоръчал нова манипулация, която ще отпусне тези мускули и стойката му ще се изправи, а походката ще се подобри.

Тя се нарича Миофасцеотомия - инвазивна и по-щадяща хиругрия с по-бързо възстановяване, но не се прави в България, а в Германия. Демонстрация на такъв вид лечение е правил на конференция у нас проф. Щробл. Близките на Доби са се свързали с него чрез проф.Чавдаров, а момчето вече е било на преглед в Германия, където е било потвърдено, че това е подходящото лечение за него.

Винаги сме били решени да направим най-доброто за детето си, така е и този път, споделя майката на 14-годишното момче. На имейла й пристигнала предварителна сметка за лечението в Германия - за 10 дни болничен престой, операцията и физиотерапия - 16 000 евро, като това не включва разходи за придружител, както и билетите.

"Няма да се откажем, длъжни сме да направим най-доброто, не ни трябват скъпи коли, имоти и материални ценности, искаме детето ни да има възможно най-качествен живот и да се развива, без да му пречи заболяването", разказва още Ваня. Засега операцията е планирана за края на месец август, но няма насрочена дата. Семейството е открило и банкова сметка на името на Добромир - всеки който желае, може да помогне.

Почти половината сума от нужните 16 000 евро са набрани с помощта на близки, роднини, приятели и колеги. Отправен е и апел към фирми и политически партии от Димитровград, но засега без резултат.

Ето и сметката в подкрепа на Доби:

ЦКБ АД Клон Хасково (CECBBGSF)

IBAN: BG88 CECB 9790 40F2 5692 00 - Добромир Здравков Зафиров

Директорът на ОУ "Алеко Константинов" Дорижа Желязкова връчва на Добромир отличието "Алековец"
Добромир Зафиров се нуждае от подкрепата, за да проходи нормално
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини