Вдигат заплатите на учителите от 1 септември

Правителството реши да повиши базовите заплати на учителите от 1 септември. От 500 на 530 лева се увеличава стартовата заплата на младшите учители. 

С по 20 лева се повишава заплатата на останалите преподаватели, на директорите и на непедагогическия персонал, предаде БНР.

За целта са предоставени над 4 милиона лева.

За финансово осигуряване на дейности по национални програми за развитие на средното образование, които се изпълняват от общинските училища, правителството отпусна допълнително 2 171 531 лв.  Парите са за сметка на предвидените в  Закона за държавния бюджет средства по бюджета на Министерството на образованието и науката. 

С тези пари ще се извърши окончателно плащане по общински проекти/програми за 2013 г. по модулите "Оптимизиране на училищната мрежа" и "Рационализация на мрежата от професионални училища" по Националната програма "Оптимизация на училищната мрежа".

Освен това ще се изплатят обезщетения на персонала на общински училища и общежития по същата програма, ще се поемат половината разходи за интернет свързаност на общинските училища, ще се изплатят реално взети учебни часове от учители и възпитатели, които заместват отсъстващи от работа свои колеги, по програмите "ИКТ в училище" и "На училище без отсъствия".

Други 12 499 956 лв. се превеждат по бюджетите на общини и на министерства, към които има училища. Средствата са за компенсиране на част от разходите за транспорт на педагогическия персонал и са планирани по централния бюджет за тази година. 

Отпуснатите средства са за осигуряване на финансово изпълнението на мерки за връщане на доверието към българския учител и повишаване привлекателността на  учителската професия, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Вдигането на заплатите бе заложено и в подписания през юни Колективен трудов договор от министъра на образованието проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата.

В момента средната брутна учителска заплата е около 721 лв., а процентът на младите преподаватели е едва към 3%, сочат данните на Синдиката на българските учители.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини