БЛС иска от НЗОК пари за нови дейности и медицински изделия

При сключването на Националния рамков договор (НРД) за 2015 г. Българският лекарски съюз (БЛС) ще поиска от Здравно министерство от догодина в пакета, който НЗОК покрива, да бъдат включени нови дейности и новимедицински изделия. От една страна това ще облекчи пациентите, а от друга ще помогне да се решат някои проблеми в самите болници, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, цитиран от Дарик.

Исканията на лекарите за следващата година ще са насочени повече към ресорното министерство. Те ще настояват за промени в Наредба 40, която определя пакета от услуги заплащани от касата. Освен да бъдат покрити някои нови медицински изделия, лекарите ще настояват вече да се заплащат анестезиите и патоанатомията.

Райчинов обясни, че електроножът например е влязъл в наредбата, но тази година не е имало пари, за да му се даде цена. Място трябва да намерят и детски кардиологични пътеки.

Д-р Цветан Райчинов смята, че това първо ще реши доста проблеми вътре в самите болници, както и двете специалности, които и без това са критични, да получат самостоятелност и самостоятелни плащания. Той изрази надежда другата година да се осигурят средства и касата да поеме някои медицински изделия и те вече да не се заплащат от пациентите.

Преговорите по сключването на Национален рамков договор за следващата година между лекари и НЗОК започват от утре. Д-р Райчинов подчерта, че те са предварителни и на тях ще се уточни графикът на предстоящите заседания.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини