Над 250 деца в димитровградско прегледани от стоматолог безплатно

Д-р Татяна Ташева извърши прегледите на малчуганите в групата от 3-7 години

Приключи първата серия профилактични стоматологични прегледи, които са част от услугите по проект Социално включване „Да за децата на Димитровград”, поясни ръководителят на проекта Елена Тодорова. 

В рамките на един месец са прегледани над 250 деца от 10 населени места в Община Димитровград. В услугата "Здравна консултация за деца" са обхванати малчугани от 0 до 3 год. и от 3 до 7 год. Прегледите на последната група извърши д-р Татяна Ташева. В рамките на проекта бяха осигурени четки и пасти за зъби на децата.

Редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата, превенция на детската заболеваемост, смъртност, не полагане грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст, са част от целите на тази услуга н проекта, допълни още Тодорова.

Идеята е да има достъпност за родители на новородени и на малки деца, които са уязвими, изолирани, не са регистрирани при общопрактикуващ лекар или не го посещават.

Друга от задачите на този проект е да осигури мобилност – посещения в домовете на родителите, работа в общността за превенция на заболяванията, информиране и консултиране.

Припомняме, че услугата "Здравна консултация за деца" е насочена към малчугани от етническите групи - ромската общост, към деца на безработни родители или такива на социална помощ, към деца без личен лекар или здравно неосигурени родители. Обхванати са и деца с увреждания или здравословни проблеми, а също и такива, които не посещават детска градина.Следващите профилактични стоматологични прегледи ще бъдат след 6 месеца, поясняват от ръководството на проекта.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Деца от ромската общонст или такива с родители без работа попадат в обхвата на проекта

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    майак
    0 0
    13:18, 30 сеп 2014
    къде се преглеждат децата?И с какво раб.време
  • 2
    Ти
    тита
    0 0
    19:40, 30 сеп 2014
    Браво на Общината и на д-р Ташева.Нека да има още такива програми.
Последни новини