България излиза на протест срещу съмнителното споразумение между САЩ и ЕС

Хората в няколко български града днес ще се включат в общоевропейските протести срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) между САЩ и ЕС. То представлява серия от търговски споразумения, които в по-голямата си част се сключват тайно между Щатите и европейското обединение и са сериозна заплаха за европейското общество по няколко причини.

Причината е, че чрез тези договори в Европа ще се наложат пълна липса на прозрачност в преговорния процес; занижаване на потребителските стандарти и нахлуване на ГМО стоки в Европа; създаване на международни арбитражи, които отнемат суверенитета на националното правосъдие.

Може би най-голямата заплаха на ТТИП за обществото е ударът срещу демокрацията. Една от основните цели на ТТИП е въвеждането на Споразумения за уреждане на спорове между държавата и инвеститора (Investor-State Dispute Settlements (ISDS), които позволяват на компаниите да съдят държавата, ако политиката й води пропуснати ползи и загуби на печалби. На практика това означава, че неизбраните транснационални корпорации могат да диктуват политиката на демократично избраните правителства.

Преговорите стартират при пълна прозрачност в началото на 2013 година и трябва да приключат в края на 2014 година. Заради събуденото обществено недоверие и протести по всяка вероятност този срок няма да бъде спазен.

През есента на 2013 година в интернет изтичат "опорните точки" на Европейската комисия до чиновниците в Брюксел. Общият тон се отнася до т.нар. "управляема прозрачност" - как да бъде филтрирана истината, така че удобно да бъдат спестени всички опасности и да се наблегне на очаквани позитивни последствия от споразумението. Огромната тайнственост и липса на прозрачност при преговорите говори достатъчно - авторите на споразумението има какво да крият.

"Народите срещу корпорациите" - под този надслов граждани на над 15 европейски държави, сред които и България, излизат на протест днес, на 11 октомври.

Заедно с европейския ден за протест срещу ТПТИ на 11 октомври България ще се включи и в световния ден срещу фракинга. Двете събития са обединени и ще се проведат под общ флаг след 16:00 часа около паметника на Патриарх Евтимий в събота в София. Мероприятията са предвидени още във Варна (11:00 часа на входа на Морската градина), Пловдив (16:00 часа на площад "Стефан Стамболов"), Шумен (11:00 часа на паметника на Тодор Колев), Добрич (10:00 часа пред църквата "Свети Георги), Видин (16:00 часа на площад "Бдинци") и Пазарджик (18:00 часа пред Часовника). Протестни действия се предвиждат още в Берлин, Мюнхен, Париж, Атина, Хелзинки, Любляна, Брюксел и много други.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    1 -2
    16:33, 11 окт 2014
    Slaba i nerazbrana statiq,lipsva i avtorstvo.Na bunt drugari...v Zapadna Evropa i USA vsichko e losho/jivota,shranite, ekologiqta i nai-veche ideologiqta/.Napred kam Evraziq-tam e prekrasno/jivota hubav,hranata chudesna,evtin priroden gaz,osobeno v BG i nqma Mafiq/Samo da varnem KomunizAMA...i shte badem likvidirani na chasa ot samite komunisti/do edin-alchni oligarsi/.
  • 2
    Мо
    мохамед
    2 -1
    19:40, 11 окт 2014
    Зъбобол,четеш и сълзите ти капят върху проклетата клавиатура на твоя Правец8,нали? Зъбобол майка ти друг идиот раждала ли е? ВЕНСЕРЕМОС !!!
  • 3
    Го
    гост
    3 0
    03:50, 12 окт 2014
    А против пълната липса на прозрачност в бг защо не протестират? В Испания поговорката гласи: не могат да си оправят къщата, но искат да оправят света. Успех с протестите, и щатите и европа много ще се стреснат.
  • 4
    Разбира се, че трябва да протестирате. Аз така искам. Ние тука все едно си нямаме наши ГМОта, та са ни притрябвали американски. И сега и в бъдеще ще ядете боклуци. Моят бизнес трябва да е с ниска себестойност, а продукцията да се продава на висока цена. Вие знаете ли калко струват биопродуктите. Питайте ме да ви кажа, такива произвеждам за себе си. Вие да не би да искате да ми бръкнете в джоба и да ми намалите доходите. Знаете ли, че една моя финансова година се равнява на 20 ваши. Ако ми вземете една година, за да ми се издължите ви отива младостта, ако ми вземете две - целият ви живот, ако ми вземете три - един живот няма да ви стигне. Хей! И умната. За вас го правя-за да може да си купувате храната. Че с тези заплати, дето ви ги давам, само ГМОтата са ви шанса.
  • 5
    Za
    ZABOBOL
    0 0
    10:05, 13 окт 2014
    ...i az bqh na "protesta",qdoh,pih,po mustacite mi teche i v ustata nishto ne ostana...osven zabobola.Zashto li tam imashe samo namrashteni hora.
Последни новини