Хиляди протестираха в Киев срещу ниските заплати и съкращенията

Няколко хиляди членове на синдикални организации се събраха на митинг пред сградата на правителството в Киев в знак на протест срещу ниските заплати и съкращенията на работни места, предаде ТАСС.

Демонстрантите издигаха транспаранти с лозунги като "Не на бедността в Украйна", "Спрете антисоциалната агресия", "Реформи в интерес на хората, а не на олигарсите" и др. Протестът протече мирно, а сградата бе охранявана от десетки полицаи.

В неделя на Общоукраинския форум на профсъюзите бе отправен призив към правителството да не допуска съкращения на работни места, спиране на държавни предприятия и повишаване на цените на потребителските стоки, а също да бъдат изплатени дължимите работни заплати и направени вноските за социално осигуряване.

Същевременно група от 100-150 маскирани, носещи отличителни знаци на крайната националистическа украинска групировка "Десен сектор", блокира за няколко часа тази сутрин основните подстъпи към металургичния комбинат "Запорожстал" в индустриалния център Запорожие, съобщи пресслужбата на комбината, цитирана от ТАСС.

Блокирани бяха транспортните артерии на комбината, което спъваше производствената му дейност. Затруднен бе и достъпът на служители на комбината и на подизпълнителни организации към работните им места, прекъснати бяха доставките на оборудване и суровини според съобщението.

Генералният директор на МК "Запорожстал" Ростислав Шурма нарече ставащото "действия на отделни политически сили" и "провокация на платени хора". Според него правоохранителните органи трябва да изяснят ситуацията, защото с тази акция "някой явно преследва свои политически цели".

В съобщението на пресслужбата на комбината се цитира твърдение на прессекретаря на "Десен сектор", който отрича причастност на неговата организация към днешните събития. В ранния следобед блокадата бе прекратена и започна разчистването на подстъпите към входовете. Според директора Матвей Дмитренко блокадата не се е отразила на производствената дейност на комбината, но е "повлияла върху духа на колектива"

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Красная пресня
    2 0
    17:28, 15 окт 2014
    А га ручахте жабетата на Майдана, не знаехте ли че иде гладна, студена и фашистка зима?
Последни новини